Общината и Общинският съвет - заедно срещу високата цена на водата за старозагорци

Общината и Общинският съвет - заедно срещу високата цена на водата за старозагорци

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Одобреният от КЕВР бизнес-план на ВиК Стара Загора за следващите 5 години, правен през март 2022 г., приет месец по-късно от Асоциацията на ВиК на онлайн заседание без участието на представител на Община Стара Загора и подаден за съгласуване, изкуствено е надул цената на водата за старозагорци до над 4 лв. 7-членна работна група на Общинския съвет е констатирала несъответствия в обосновката на цената и в тандем с кмета Живко Тодоров започват действия за намаляването й. Това стана ясно на тяхна съвместна пресконференция.

Днес е проведена среща с ръководството на ВиК - Стара Загора, на която казусът е бил обсъден в детайли. "Още следващата седмица започваме разговори с представители на ръководството на държавното дружество и с кмета Живко Тодоров, като задачата, която сме си поставили, е преработване на бизнес-плана" - съобщи Мария Динева, председател на Общинския съвет.

"Бързало се е, някой е допуснал грешка. Калкулирали са в цената 350 лева за киловатчас електроенергия, но сега тя е фиксирана на 200 лв. - каза кметът. - Затова ще предприемем стъпки за промяна на бизнес-плана на ВиК и намаляване на цената на водата. Не сме изпуснали срокове. Въпросът не бива да се политизира, започваме да работим всички заедно, ръка за ръка, защото хората са ни избрали да ги защитаваме. Имаме пълно обединение по темата. Има улици в Стара Загора, които ВиК ще асфалтира цялостно за тяхна сметка. При това взаимодействие по водния проект няма как да се съдим, това е нонсенс и неразумно. Затова сме приели друга стратегия - нормален и открит разговор с ръководството на дружеството за преразглеждане на този бизнес-план, срещу който ние бяхме против миналата година, но с процедурни хватки ни изолираха от процеса на вземането на решение. Благодаря на новия управител (инж. Радостин Миланов - б.р.), който дойде, докладва на съветниците, които се бяха подготвили. Знаете, че Общината не влияе пряко на цената на водата, но трябва в крайна сметка да има една по-голяма справедливост за хората, защото те са важни в случая и питат защо трябва да плащат толкова по-висока цена. За съжаление някои други представители на политически сили не разбраха какъв е контекстът на този разговор и вместо да се включат конструктивно, се изолираха. Благодаря на всички останали в Общинския съвет, които подходиха сериозно. Това не е тема, с която някой трябва да се хвали или да обира позитиви. Трябва просто да помогнем да се върне справедливостта във взимането на тези решения" - допълни кметът.

С колко точно може да бъде намалена цената на водата, предстои да се изчисли в процеса на работата. В рамките на един месец Общинският съвет и ВиК дружеството ще седнат да гледат всички цифри, по думите на Живко Тодоров.

Ако работната група постигне целта си, това ще е процедурен прецедент, по думите на участник в пресконференцията.

Така цената на водата за старозагорци вероятно ще бъде намалена до лятото. Но няма да повлияе на вече платените сметки със задна дата.

* * *
Община Стара Загора и Общински съвет с искане за преработка на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Стара Загора

Кметът Живко Тодоров, председателят на Общински съвет Мария Динева и част от Председателския съвет на ОбС обявиха в съвместна пресконференция, че ще искат преразглеждане на бизнес плана, приет миналата година, на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Стара Загора, касаещ пряко цената на водата.

"Калкулирали са цената, взимайки 350 лева за киловатчас електроенергия, но сега тя е фиксирана на 200 лв. Затова ще предприемем стъпки за промяна на бизнесплана на ВиК и намаляване на цената на водата. Не сме изпуснали срокове", категоричен бе Живко Тодоров. Той подчерта, че въпросът не бива да се политизира. "Започваме да работим всички заедно, ръка за ръка, защото хората са ни избрали да ги защитаваме. Имаме пълно обединение по темата. Има улици в Стара Загора, които ВиК ще асфалтира цялостно за тяхна сметка. При това взаимодействие по водния проект няма как да се съдим, това е нелогично. Затова сме приели друга стратегия – нормален и открит разговор с ръководството на дружеството за преразглеждане на този бизнесплан, срещу който ние бяхме против миналата година, но с процедурни хватки ни изолираха от процеса на вземането на решение", уточни още кметът.

Тодоров не пропусна да отбележи, че Общината не влияе пряко на цената на водата, но трябва в крайна сметка да има една по-голяма справедливост при цената на услугата. "Хората са важни в случая и питат защо трябва да плащат повече в пъти", допълни градоначалникът.

Той благодари на политическите групи, които са подходили отговорно и сериозно към проблема и са обединили действия. "Това не е тема, с която някой трябва да се хвали или да обира позитиви. Трябва просто да помогнем да се върне справедливостта във взимането на тези решения", призова съветниците той.

По време на пресконференцията, която бе след извънредно заседание на председателите на политическите партии в местния парламент, стана ясно, че са водени вече разговори с ръководството на държавното дружество под липите.

„Позицията на Общински съвет винаги е била против този проект. Безспорно сме единодушни с кмета Тодоров и държим на преработването на бизнес плана. Работната група, в която влизат седем общински съветници, ще започне работа още през следващата седмица. Крайната ни цел е ясна“, обясни по време на пресконференцията Мария Динева.

Част от срещата с медиите бяха Антон Андонов, Боян Бабанов, Валентина Бонева, арх. Мартин Паскалев, Мехмед Зейнел, Мирослав Райков и Янко Янков.

Кметът Живко Тодоров добави, че предстои да бъде дадена пресконференция по повод предприетите мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.
#

Още от Община

Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
12/06/2024 Община
Лятно зооучилище организира за втори път Зоопарк Стара Загора
То е за всички ученици на възраст от 7 до 14 години За втора поредна година Зоопарк Стара Загора предлага нови и интересни преживявания за младите почитатели на животните, чрез лятно зооучилище. Този път образователната програма е на тема Зооекспедиция - тя е нова опитност, радостни емоции, игри със стари и нови приятели. Зооучениците ще се запознаят с правилата на Зоопарка, със служителите му, р...
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия „Академик Николай Лилиев“
11/06/2024 Община
Стартира подаването на творби за XI Национален конкурс за поезия  Академик Николай Лилиев
От 1 юли 2024 г. започва подаването на творби, които да участват в Националния конкурс за поезия Академик Николай Лилиев. Целта му е да подпомага и популяризира поетичното творчество на автори над 18 години. Съревнованието на майсторите на перото се организира от Община Стара Загора, Дружество на писателите Стара Загора, Фондация Космос Димитър Брацовrdquo; и Регионална библиотека Захарий Княжес...
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
11/06/2024 Община
За трета поредна година нестандартния Doctor Rock Fest организират в Стара Загора
Ритъмът на рока ще завладее сцената на Античен форум Августа Траяна в края на месец юни Задава се третото издание на българския фестивал за лекарски рок групи - Doctor Rock. На 28 и 29 юни Стара Загора ще бъде разтърсена от рок адреналин, поднесен не от кой да е, а от лекари-рокаджии. След успешния старт през 2022 година ние от Очна клиника Трошев и LED SEVEN BAND решихме да създадем традиция и ...
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
11/06/2024 Община
Спортна стрелба, футбол и скейтборд – предстои спортен уикенд в Стара Загора
Този уикенд градът ще се превърне в истински спортен център, като домакин на редица вълнуващи събития. От петък до неделя /14-16 юни/, любителите на спорта ще могат да се насладят на състезание по спортна стрелба, футболен турнир за деца и състезание по скейтборд. На 14, 15 и 16 юни Стрелкови комплекс Лозенец ще бъде арена на оспорван турнир по спортна стрелба Стара Загора. Мъже, жени, юноши и де...
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
10/06/2024 Община
Вотът: Проблеми с машините и необичайно късно предаване на изборните книжа
Цялата изборна документация вече е в Община Стара Загора, запечатана и съхранена по всички изисквания Чак в 15.42 часа днес, 10 юни, представителите на последната изборна секция дойдоха в Община Стара Загора, за да предадат изборните си книжа. Това съобщи директорът на Дирекция Правни дейности, обществен ред и административно обслужване Делян Иванов. В сравнение с предходните седем избора, пример...