Общината и Общинският съвет - заедно срещу високата цена на водата за старозагорци

Общината и Общинският съвет - заедно срещу високата цена на водата за старозагорци

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Одобреният от КЕВР бизнес-план на ВиК Стара Загора за следващите 5 години, правен през март 2022 г., приет месец по-късно от Асоциацията на ВиК на онлайн заседание без участието на представител на Община Стара Загора и подаден за съгласуване, изкуствено е надул цената на водата за старозагорци до над 4 лв. 7-членна работна група на Общинския съвет е констатирала несъответствия в обосновката на цената и в тандем с кмета Живко Тодоров започват действия за намаляването й. Това стана ясно на тяхна съвместна пресконференция.

Днес е проведена среща с ръководството на ВиК - Стара Загора, на която казусът е бил обсъден в детайли. "Още следващата седмица започваме разговори с представители на ръководството на държавното дружество и с кмета Живко Тодоров, като задачата, която сме си поставили, е преработване на бизнес-плана" - съобщи Мария Динева, председател на Общинския съвет.

"Бързало се е, някой е допуснал грешка. Калкулирали са в цената 350 лева за киловатчас електроенергия, но сега тя е фиксирана на 200 лв. - каза кметът. - Затова ще предприемем стъпки за промяна на бизнес-плана на ВиК и намаляване на цената на водата. Не сме изпуснали срокове. Въпросът не бива да се политизира, започваме да работим всички заедно, ръка за ръка, защото хората са ни избрали да ги защитаваме. Имаме пълно обединение по темата. Има улици в Стара Загора, които ВиК ще асфалтира цялостно за тяхна сметка. При това взаимодействие по водния проект няма как да се съдим, това е нонсенс и неразумно. Затова сме приели друга стратегия - нормален и открит разговор с ръководството на дружеството за преразглеждане на този бизнес-план, срещу който ние бяхме против миналата година, но с процедурни хватки ни изолираха от процеса на вземането на решение. Благодаря на новия управител (инж. Радостин Миланов - б.р.), който дойде, докладва на съветниците, които се бяха подготвили. Знаете, че Общината не влияе пряко на цената на водата, но трябва в крайна сметка да има една по-голяма справедливост за хората, защото те са важни в случая и питат защо трябва да плащат толкова по-висока цена. За съжаление някои други представители на политически сили не разбраха какъв е контекстът на този разговор и вместо да се включат конструктивно, се изолираха. Благодаря на всички останали в Общинския съвет, които подходиха сериозно. Това не е тема, с която някой трябва да се хвали или да обира позитиви. Трябва просто да помогнем да се върне справедливостта във взимането на тези решения" - допълни кметът.

С колко точно може да бъде намалена цената на водата, предстои да се изчисли в процеса на работата. В рамките на един месец Общинският съвет и ВиК дружеството ще седнат да гледат всички цифри, по думите на Живко Тодоров.

Ако работната група постигне целта си, това ще е процедурен прецедент, по думите на участник в пресконференцията.

Така цената на водата за старозагорци вероятно ще бъде намалена до лятото. Но няма да повлияе на вече платените сметки със задна дата.

* * *
Община Стара Загора и Общински съвет с искане за преработка на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД - Стара Загора

Кметът Живко Тодоров, председателят на Общински съвет Мария Динева и част от Председателския съвет на ОбС обявиха в съвместна пресконференция, че ще искат преразглеждане на бизнес плана, приет миналата година, на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Стара Загора, касаещ пряко цената на водата.

"Калкулирали са цената, взимайки 350 лева за киловатчас електроенергия, но сега тя е фиксирана на 200 лв. Затова ще предприемем стъпки за промяна на бизнесплана на ВиК и намаляване на цената на водата. Не сме изпуснали срокове", категоричен бе Живко Тодоров. Той подчерта, че въпросът не бива да се политизира. "Започваме да работим всички заедно, ръка за ръка, защото хората са ни избрали да ги защитаваме. Имаме пълно обединение по темата. Има улици в Стара Загора, които ВиК ще асфалтира цялостно за тяхна сметка. При това взаимодействие по водния проект няма как да се съдим, това е нелогично. Затова сме приели друга стратегия – нормален и открит разговор с ръководството на дружеството за преразглеждане на този бизнесплан, срещу който ние бяхме против миналата година, но с процедурни хватки ни изолираха от процеса на вземането на решение", уточни още кметът.

Тодоров не пропусна да отбележи, че Общината не влияе пряко на цената на водата, но трябва в крайна сметка да има една по-голяма справедливост при цената на услугата. "Хората са важни в случая и питат защо трябва да плащат повече в пъти", допълни градоначалникът.

Той благодари на политическите групи, които са подходили отговорно и сериозно към проблема и са обединили действия. "Това не е тема, с която някой трябва да се хвали или да обира позитиви. Трябва просто да помогнем да се върне справедливостта във взимането на тези решения", призова съветниците той.

По време на пресконференцията, която бе след извънредно заседание на председателите на политическите партии в местния парламент, стана ясно, че са водени вече разговори с ръководството на държавното дружество под липите.

„Позицията на Общински съвет винаги е била против този проект. Безспорно сме единодушни с кмета Тодоров и държим на преработването на бизнес плана. Работната група, в която влизат седем общински съветници, ще започне работа още през следващата седмица. Крайната ни цел е ясна“, обясни по време на пресконференцията Мария Динева.

Част от срещата с медиите бяха Антон Андонов, Боян Бабанов, Валентина Бонева, арх. Мартин Паскалев, Мехмед Зейнел, Мирослав Райков и Янко Янков.

Кметът Живко Тодоров добави, че предстои да бъде дадена пресконференция по повод предприетите мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.
#

Още от Община

Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
26/05/2023 Община
Деца ще оцветят Художествената галерия под липите за 1 юни
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Художествената галерия в Стара Загора се включва в богатата и пъстра програма, която ще зарадва малчуганите по повод 1 юни. Детски празник на изкуствата ще започне в 10.30 часа и до 12.00 часа ще очаква всички малки и големи любители на красивото. Представете си какво е детството за вас и вашите деца, понякога то е да минеш през дъждовните локви, а друг път е цветен балон...
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
25/05/2023 Община
Награждават победителите в поетичен конкурс в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Приключи седмото издание на националния литературен конкурс Писма до себе сиrdquo;, организиран от Община Стара Загора и Центъра за подкрепа за личностно развитие. Конкурсът е включен в Националния календар за изявя по интереси на децата и учениците на МОН. Темата на конкурса е свързана с начина, по който децата и младежите възприемат себе си и своето място в окръжаващия ...
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
24/05/2023 Община
В Стара Загора започна празничното 24-майско шествие
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*С издигането на знамената на България, Европейския съюз и Стара Загора, с празнични слова и празничен водосвет, отслужен от старозагорски свещеници, започна честването за 165-ти път на националния празник 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров поздрав...
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
23/05/2023 Община
Община Стара Загора поздрави всички зрелостници и техните учители по случай 24 май
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*1216 ученици, както и техните учители, в община Стара Загора получиха личен поздрав от кмета Живко Тодоров по повод празника на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Специална програма на площада пред Общината също е подготвена за зрелостниците по случай тяхното завършване. От 23 до 26 май центърът ще бъде о...
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
23/05/2023 Община
Календар в сайта на Общината ще съобщава за предстоящи спортни събития под липите
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*От днес старозагорци и гостите на града ще имат възможност да научават за всички спортни събития, провеждащи се в община Стара Загора бързо и удобно. На официалния сайт на Общинска администрация Спортният календар се намира в съответния ресор - Общинска собственост, стопанска политика и спортни дейности - раздел Информация и услуги, или може да бъде открит непосредствено ...