Фондация „Мисия Криле” взе награда в конкурса "Човек на годината"

Диана Димова (вдясно) получава наградата
Фондация  Мисия Криле” взе награда в конкурса Човек на годината

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
На 08.12.2022 г. Българският хелзинкски комитет връчи своите традиционни награди за принос към правата на човека и правозащитността "Човек на годината". По традиция това се случва в навечерието на Международния ден на правата на човека.

Подгласната награда беше грабната от Фондация "Мисия Криле" / Mission Wings Foundation и техния ключов партньор от Центъра за правна помощ „Глас в България”/Center for Legal Aid "Voice in Bulgaria". Наградата беше връчена за изключителен принос към правата на търсещите закрила в България и за канализирането на подкрепа за борбата на иранските жени.

Номинацията беше издигната от иранската общност в България, която вече няколко месеца продължава своите протести в България срещу случващото се в Иран след убийството на Махса Амини - млада жена, която умира след побой от моралната полиция заради неправилно носене на хиджаб. Причините за номинацията са положените усилия в защита на търсещите международна закрила. Самата номинация вижте по-долу.

Двете организации активно подкрепиха  и помогнаха за усилването на гласа на иранските бежанци пред местните институции и общност, като съвместно организираха и проведоха серия от активности с известни лица, народни представители, граждански организации и активисти, инициираха и проведоха съвместно протест и шествие на 12 ноември в София.

На самото събитие „Човек на годината” участваха и двама представители на иранската общност. Единият от тях е Аслан. Мъж, който до скоро беше заплашен от екстрадиция в Иран. Аслан беше разделен за 63 дни от своята съпруга и син и изчакваше решението на Окръжния съд в Монтана. Активната подкрепа на двете организации доведе до това, семейството отново да се събере и искането на Иран за екстрадиция да бъде отказана.

Въпреки положителните емоции от това, че нашите усилия са забелязани, двете организации активно продължават с активната застъпническа дейност за човешките права на бежанците, търсещи международна закрила в България, пристигащи от южната граница. Част от тези усилия е огласяването на ужасяващите практики на нечовешко отношение и насилствено изтласкване от границите на България на търсещи закрила уязвими лица. Поради различните кризи, които се случват в света, нуждата от застъпничество за човешките права продължава да бъде актуална и става все по-належаща.

Наградата  „Човек на годината“ е инициатива на Българския Хелзинкски комитет, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. През 2022 г. тя се връчи за петнадесета поредна година.

Голямата награда "Човек на годината 2022" беше взета от доброволците, активистите и организациите, които работят в помощ на украинския народ.

Фондация „Мисия Криле” продължава работата си и в подкрепа на украинците, които са избягали от войната и са избрали Стара Загора и района за свое убежище.

*

НОМИНАЦИЯ

https://humanoftheyear.org/nominacii/fondatsiya-misiya-krile-i-tsentar-za-pravna-pomosht-glas-v-balgariya/?fbclid=IwAR24UHdfvTcU7hH10cYZ1AokqpUvL4K9FQaXruvkkJzvXfAK3gJQcItJOFw 

„От името на иранската общност в България,  като бежанци и търсещи убежище, издигаме номинация в конкурса "Човек на годината " за 2022 г. за две неправителствени организации - Фондация "Мисия Криле" и Фондация "Център за правна помощ -  Глас в България" за техния огромен принос през изминалата година в областта на правата на търсещите закрила в България бежанци. 

Бихме искали да споменем причините, поради което ги номинираме заедно за наградата: 

1. През 2022 г. те положиха огромни усилия да защитават търсещите международна закрила, които са били незаконно изтласкани от границите и територията на България, да повишават осведомеността за извършените спрямо бежанци престъпления от представители на институции и да се противопоставят на упражненото спрямо тях насилие, да се борят и дават шанс на хората да имат достъп до справедлива процедура за убежище. 

2. Тяхната активна дейност и защита на човешките права на иранците в България. Те инициираха серия от активности сред известни личности, политици, евродепутати, за да усилят гласа на протестиращите иранци в България, искащи човешки права в родината си, но също активно защитаваха и продължават иранските бежанци, получили откази от Агенцията за бежанците. Дейностите им срещу тиранията на Ислямската република и усилията им да информират българските граждани за случващото се там, като инициират голям протест на 12 ноември в София.

3. Тяхната дейност в защита на непридружени непълнолетни, жени и други уязвими групи като ЛГБТ, хората, подложени на домашно, сексуално и психологическо насилие сред бежанците. 

4. Тяхната дейност и защита на човешките права на украинските бежанци, потърсили закрила след започналата война в Украйна. 

Надяваме се да разгледате предложената от нас кандидатура, която смятаме за много достойна. 

С най-добри пожелания за тях.”
#

Още от България

Ускорено ще се ликвидират дружества без скорошна дейност и нает персонал
27/03/2024 България
Ускорено ще се ликвидират дружества без скорошна дейност и нает персонал
Министерският съвет одобри проект на Закон за допълнение на Търговския закон. С него се създават условия за провеждане в кратки срокове на производството по ликвидация на дружества, които отговарят на определени условия. Създаването на законова рамка за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица е и ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост, етап 254 в Реформа Раз...
Военни формирования от Сухопътните войски провеждат дни на отворените врати по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО
27/03/2024 България
Военни формирования от Сухопътните войски провеждат дни на отворените врати по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО
Военни формирования от състава на Сухопътните войски ще отбележат 20-ата годишнина от членството на България в НАТО с дни на отворените врати на 28 и 29 март. Формированията на Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора, Кабиле и Хасково отварят врати за посетители от 10.00 ч. до 16.30 ч. В Стара Загора за отбелязване на 20-годишнината от членството в Алианса и с цел популяризиране на п...
Ползваме данъчни облекчения с подаване на годишна декларация в НАП
22/03/2024 България
Ползваме данъчни облекчения с подаване на годишна декларация в НАП
[smartads]*ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Данъчни намаления се ползват при платени публични задължения Над 270 000 физически лица декларираха доходите си, придобити през 2023 г., от началото на данъчната кампания 10 януари до момента. От тях 156 000 избраха да подадат предварително попълнената данъчна декларация, която е достъпна в Портала за електронни услуги от 12 март. Повече от половината от данъко...
Св. Синод на БПЦ-БП определи датите за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит
14/03/2024 България
Св. Синод на БПЦ-БП определи датите за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит
На свое извънредно заседание Св.Синод в пълен състав по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13.IIІ.2024 г., реши: На основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ - БП старшият член на намаления състав на Св. Синод - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпи временно във функциите на Наместник-председател на Св.Синод. След като обсъди въпроса ...
Съобщение по повод кончината на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит †Неофит
14/03/2024 България
Съобщение по повод кончината на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит †Неофит
Боголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-н...