Борисов в Стара Загора: С проф. Габровски даваме шанс да се направи правителство

Борисов в Стара Загора: С проф. Габровски даваме шанс да се направи правителство

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
"Имахме два варианта за избор - единият беше чисто партийна кандидатура, която щеше да се приеме като бламиране на първия мандат, независимо дали съм аз, Томислав Дончев или който и да е - каза пред медиите днес в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И допълни: Партията на промяната щеше да прави правителство на малцинството, после нямаше да прави... Но така или иначе само със 70 депутати не могат да направят правителство. Третият мандат е изключително рискован, защото не знаем президентът на кого ще го даде. А и тези, които не участват в разговорите сега, е естествено, че и ние няма да участваме в следващите разговори. Сиреч ако БСП не дойдат на разговори, няма как да очакват, че ако им дадат мандата, ние да се явим на разговори.

Затова аз отново направих крачка назад. Депутатите ни бяха много против. Но ГЕРБ и СДС сутринта решиха, че това е по-правилното за държавата, за изход от тази вече перманентна политическа криза. Защото и през март да има избори, ситуацията ще е същата - мога да се обзаложа, че ще има и през май. И тогава питам - защо има политическа система? 50:50 съм оптимист. Надявам се да премислят всички.

Затова отидохме на варианта мандата да вземе една безспорно гражданска, далеч от нас, далеч и от другите, продполагам, личност - проф. Николай Габровски. Умен, успял, патриот, с ярка гражданска позиция, критичен - слушали сте го как говори в медиите, доказан като образование, с връх в своята кариера. Той е с много особен заряд. Най-младият член-кореспондент на БАН е. Нека той да проведе разговори с всички политически партии. Има пълната свобода да направи това, което иска и може. Още от президентските избори търсихме такъв безспорен граждански кандидат. Хайде заедно да изтеглим каруцата от тресавището. Излъчваме напълно неутрален кандидат за премиер, с пълното право да си подбере екипа. Единственият изход е политическите партии да помогнат на един такъв експертен кабинет. Опитваме се да направим така, че да има редовно правителство. Дори за кратко - да мине зимата, да се приемат необходимите закони.

С проф. Николай Габровски даваме шанс да се направи правителство. Но ако не искат да разговарят, както казват старите хора - насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш.

България сега изглежда много зле отвън с липсата на редовно правителство. Затънаха в корупция, животът поскъпна. Само 1% ръст на БВП, докато в Гърция е 6%. 90 милиарда евро е печалбата на Гърция от туризма тази година. Много от тези пари дойдоха от България. А нашето Черноморие изгони туристите. За две години сме само назад.

Затова - трябва ни отново редовно правителство, за да започнат да ни гледат пак с добро око от вън. И най-лошото редовно правителство носи политически ангажимент и някой отговаря за него. Сега само Румен Радев отговаря за всичко в България.

Преди две години ние оставихме План за възстановяване и устойчивост. Знаете ли, че по Плана за възстановяване законите се внасят от Министерския съвет, а не от парламентарните групи? 6 месеца ПП не ги внесе. Затова от утре ударно ще приемаме такива закони, които Министерският съвет пусна. Някои от тях са минали и комисии.

По време на нашите правителства ние излязохме пред всички. Бяхме водачи за Еврозоната, бяхме с най-голям икономически растеж, за пръв път износът на България, и то за за Германия, Италия и Франция, стана по-голям от вноса. След това - две години застой.

За да не се случват подобни политически кризи, защо не разгледаме гръцкия вариант с +50 мандата, или да въведем по-висок праг за парламента, или мажоритарна система - който спечели, влиза и започва да управлява.

Самите ние, българите, виждаме, че не се пази добре границата - отново изрази и в Стара Загора позицията си по темата "Шенген" Борисов.

Какъв е смисълът да вземем четирите служби от Радев и да ги дадем на Гълъб Донев, след като самият той се назначава от Радев?" - запита лидерът на ГЕРБ в оттовор на питане за един от актуалните въпроси на държавата.

На въпрос за местните избори Борисов отново сподели за умора у част от дългогодишните кметове на ГЕРБ - в София, Пловдив, Бургас - но стана ясно, че не визира сред тях старозагорския кмет Живко Тодоров. Той ще избира как да продължи - каза Борисов. Но нека първо да оправим правителството. До местните избори има година. Няма град, в който да няма коренна промяна към добро. Но има места, където енергията на кметовете вече просто се изчерпа - от много години работят. "Митко Николов - фантастичен кмет. Но просто вече се измори. Това са 16 години! - каза Борисов. - Вашият кмет (в Стара Загора - бел. ред.) ще си говори първо с мен, а след това... Бях казал, но ще направим и изключения - кое правило е правилно и кое е за изключения... И на мен не ми се занимава - пет години главен секретар на МВР, два мандата кмет на София, три пъти премиер... Но ситуацията иска друго. И партията иска друго. И понеже ГЕРБ е първа в Стара Загора благодарение на кмета..."

В пресконференцията освен Бойко Борисов участваха Живко Тодоров и народните представители от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев и Маноил Манев, и областният координатор на ГЕРБ Радостин Танев.
#

Още от Партии

Обръщение към майките и жените от община Павел баня
21/01/2023 Партии
Обръщение към майките и жените от община Павел баня
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Ние, майките и жените от община Павел баня, област Стара Загора, живеем с проблемите на местната общност и мечтаем за доброто здраве на нашето поколение. Да не забравяме децата, нашите родители, щастието, обичта, която жъне здраве и просперитет, която преглъща биологичното несъвършенство и претърпява обвързаното съвършенство на екопрограмите. Ние, майките, сме изправени...
Красимир Вълчев и Маноил Манев: По-добре да плащаме, отколкото да закрием тецовете си
17/01/2023 Партии
Красимир Вълчев и Маноил Манев: По-добре да плащаме, отколкото да закрием тецовете си
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Химическото производство на карбамид-формалдехидна смола, искано от Кастамону България, силно тревожи региона Положителен момент в борбата за спасяването на мините и тецовете в комплекса Марица-изток е това, че обществеността се убеди колко жизнено необходимо за цялата страна е запазването на електропроизводството на основата на местните лигнитни въглища. Създаде се мноз...
8 старозагорски села получиха подаръци от общинската структура на ГЕРБ
16/01/2023 Партии
8 старозагорски села получиха подаръци от общинската структура на ГЕРБ
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Общинската структура на ГЕРБ Стара Загора направи подаръци на читалища и пенсионерски клубове в селата: Кирилово, Ракитница, Борилово, Старозагорски бани, Казанка, Маджерито, Петрово и Бъдеще. В зависимост от потребностите част от тях получиха смарт телевизор, а останалите конвектор. В продължение на 3 дни общинският ръководител Емил Христов и организационният секретар...
Старозагорските младежи от ГЕРБ проведоха коледна благотворителна инициатива
20/12/2022 Партии
Старозагорските младежи от ГЕРБ проведоха коледна благотворителна инициатива
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Членовете на старозагорската младежка структура на ГЕРБ проведоха благотворителна инициатива дни преди коледните празници. Те раздадоха 280 пакета с хранителни продукти на самотно живеещи възрастни хора от населените места в община Стара Загора, определени от кметовете и кметските наместници. С нашия малък жест зарадвахме хората, пожелахме им здраве и ги поздравихме с на...
Общински съветници от ГЕРБ – Стара Загора отчетоха работата на групата през 2022 г.
19/12/2022 Партии
Общински съветници от ГЕРБ – Стара Загора отчетоха работата на групата през 2022 г.
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Председателят на групата на старозагорските общински съветници от ГЕРБ Мария Жекова и колегите й: арх. Мартин Паскалев, Боян Бабанов, доц. Емил Славов, Бояна Танева Манова, Дарин Петков и д-р Георги Господинов представиха пред журналисти отчет на дейността през 2022 г. Боян Бабанов заяви, че независимо от многобройните трудности през изминаващата година, стартирала с мно...