Емблемите на две старозагорски села - райската ябълка и орехът, събраха стотици гости в Хрищени и Оряховица

Емблемите на две старозагорски села - райската ябълка и орехът, събраха стотици гости в Хрищени и Оряховица

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Райската ябълка и ореха празнуваха в две от китните старозагорски села в съботния ден. Хрищени събра през ноември по традиция малки и големи почитатели на оранжевия плод. Празникът започна с водосвет и продължи с емоционален заряд, който ще държи пламъка на родолюбието силен поне до следващата година.

„Енергията, която струи от всички, които от сърце организират Празника на райската ябълка, е движещата сила, която го прави толкова специален и обичан. Благодаря на всички вас, защото със своята работа и дух, творите чудеса“, приветства организатори и гости зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

„Радвам се, че и тази година сме заедно – имаме хубавото време и интересната програма. Това че сме тук ни дава мотивация занапред. Дава ни причината вече 16 години да празнуваме райската ябълка. На базара „Произведено в Хрищени“ в началото имаше само дъхави плодове от нашите градини, но днес виждаме изключителни творения, събрали опита и грижата на стотици хрищенци. Искрени благодарности за неизмеримата подкрепа на Община Стара Загора, на ресорния зам.-кмет Милена Желева и началника на отдел „Култура“ Диана Атанасова“, каза в словото си кметът на населеното място Радка Желева. Тя поздрави и връчи специални грамоти на изявени хрищенски младежи, които са показали високи постижения на национално и европейско ниво в областите на спорта и науката - Яна Калчева, Васил Кацарски и Павел Петров.

От думите на кмета на най-голямото село в община Стара Загора стана ясно, че въпреки пандемичната обстановка, която стопира събирането в центъра на стотиците почитатели на празника за две години, приятелите на райската ябълка са творили онлайн. Сборник е събрал рецепти, съдържащи райския плод, както и тематична стихосбирка, която има в себе си творчеството на майстори на перото от цялата страна.

Организаторите от местното кметство и НЧ „Стефан Генчев-1901“ бяха подготвили богата и пъстра програма с музика и танци. Изпълнения на малките таланти от детската градина в Хрищени изпъстриха празничния съботен ден.

В друго село от община Стара Загора - Оряховица, за пети път малки и големи се събраха, за да празнуват ореха.

„Приказно е настроението на площада. Всяко едно населено място има нужда от своите празници, обединяващи хората, създавайки общност. Точно това държи селата ни живи, затова и подкрепата на Община Стара Загора няма да спре. Вярвам, че Празникът на ореха ще бъде все по-пъстър и ще е неразделна част от културния ни календар. И в празник, и в делник бъдете заедно. Здрави да сте!“, поздрави оряховчани зам.-кметът Милена Желева.

Настроение в Оряховица донесоха Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“, кукери от село Александрово, родолюбци от клуб „Традиция“, както и изпълненията на специалния гост Лилия Семкова. За музикалното оформление на празника даде своята лепта и DJ Красимир Аргиров, а водещ бе Димитринка Златева. Кетеричката Кипи – любител на орехи, донесе допълнително настроение на най-малките гости на празника.

Организатори на събитието са местното кметство и НЧ „Развитие-1918“, с подкрепата на Община Стара Загора.

И двата празника прегърнаха сърдечно благотворителната кауза „Живот за Ники от Стара Загора“. Кутии за дарения бяха разположени в подкрепа на младия мъж, който се бори за живота си и има нужда от финансова подкрепа.
#

Още от Община

Два спортни турнира през уикенда в Стара Загора - по мини футбол и карате
09/12/2022 Община
Два спортни турнира през уикенда в Стара Загора - по мини футбол и карате
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Този уикенд предлага на старозагорските спортни любители две събития, които очакват публика - турнир по мини футбол и турнир по карате. Шампионатите ще се състоят в многофункционалната зала Иван Вазов в Стара Загора. На 10 декември умения ще покажат на терена осем отбора, които ще се надиграват в Коледен турнир по футбол на малки вратички. Най-малките футболисти - набор ...
Временна организация на движението по част от бул. „Св. Патриарх Евтимий“
09/12/2022 Община
Временна организация на движението по част от бул.  Св. Патриарх Евтимий
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Във връзка с осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажните дейности по обект Реконструкция на водопроводната и канализационна мрежа в гр. Стара Загора северна част, от 10.00 ч. на 12.12.2022 г. (понеделник) до 17.00 ч. на 13.12.2022 г. (вторник) се спира движението на обществен транспорт по източното пътно платно на бул. Св. Патриарх Евтим...
Стара Загора с добри перспективи на доверие сред местната власт в страната
08/12/2022 Община
Стара Загора с добри перспективи на доверие сред местната власт в страната
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Стара Загора е с добър индекс на прозрачност в работата на местната власт. Това стана ясно днес по време на кръгла маса с тема Индекс на местната система за почтеност 2022 перспективи за развитие, провела се в София. Данните от изследването представи Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация Прозрачност без граници. За постиженията и дефицитите в разглежданите инс...
Близо 5 хиляди са имениците на Никулден в Стара Загора
06/12/2022 Община
Близо 5 хиляди са имениците на Никулден в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На Никулден гости за имен ден очакват близо 5 хиляди старозагорци. 2263 са носещите името Николай, а с кратката му форма Нико, са 381. 621 са господата с име Никола. Кольо (649) и Колю (6) също посрещат гости за имен ден, сочи справката на Дирекция Гражданско състояние на Община Стара Загора. Дамите, които очакват поздрави в деня на св. Николай Чудотворец, са Николина (...
Математически таланти търсят в Стара Загора
05/12/2022 Община
Математически таланти търсят в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Първата част на събитието Стара Загора търси математически таланти, организирано от Съвета на мъдреците при ПГ по КНМА Проф. Минко Балкански и фондация Миню Балкански, стартира с подготовка за ученици от подготвителен до 4-ти клас. Най-малките ученици получиха по три подготвителни теми с по 5 задачи за самостоятелна работа. Всички участници в подготовката, заедно с учени...