Европейска нощ на литературата посрещат под липите

Европейска нощ на литературата посрещат под липите

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
В Стара Загора тази вечер ще се проведе европейската инициатива „Нощ на литературата“. Събитието цели да запознае любителите на писаното слово с европейски автори на поезия и проза. Атрактивното четене се случва в няколко „гнезда“, където на всеки 30 минути се чете един и същ откъс от произведение, като идеята е публиката да състави сама своя маршрут. Началото е от 18.00 часа.

Под липите локациите са: Къщата на арх. Христо Димов ( ул. „Сава Силов“ № 37), книжарница „Хеликон“ (бул. „Цар Симеон Велики“ № 100), Музей „Литературна Стара Загора (бул. „Руски“ № 4), Къща-музей „Гео Милев“ (ул. „Гео Милев“ № 37), Арт ателие „еРЧе“ (ул. „Св. Княз Борис“ 98 – запад), Изложбена зала „Байер“ (ул. „Лубор Байер“№1), фонтан „Пингвините“ (до Катедрален храм „Св. Николай“), лятната градина на ресторант „При кмета“ (ул. „Св. Княз Борис I“ № 94), Регионална библиотека „Захарий Княжески“ (бул. „Руски“ №44). Инициативата ще продължи до 21.30 часа.

В „Къщата на архитекта“ - откъси от „Сладостта на живота” на Паулус Хохгатерер ще чуе публиката от доц. д-р Васил Хаджиилиев - пътешественик и писател, председател на Съюз на учените в Стара Загора.

„Произход” на Саша Станишич ще чете Моника Съртонева – майка на Рая и Борислава, новинар в БНР Стара Загора, в книжарница „Хеликон”.

Георги Тонев – учител в СУ „Максим Горки”, който обича да чете и се интересува от спорт и куиз игри, ще представи част от „Absolvo te“ на Георги Бърдаров в Музей „Литературна Стара Загора“.

Книгата „Хамнет” на Маги О’Фарел ще държи в ръцете си и ще сподели с участниците в инициативата Снежана Маринова – общественик и краевед. Тя ще бъде в компанията на Илчо Димитров – актьор в ДТ „Гео Милев” – Стара Загора и ръководител на Театрална студия „Арте”, в гнездото на Къща-музей „Гео Милев“.

„Да опознаем Италия. Хиляди чудеса” на Елизабета Дами ще четат в Арт ателие „еРЧе” Яна Ленова-Димитрова, обичаща да пътува и опознава България, колекционер на хубави спомени и народни носии; Олга Клисурова – председател на „Пътуващите книги на Стара Загора“ и автор на сборника с разкази „Цвят от глухарче“, и д-р Теодора Иванова – творческа натура и естет, обичаща планината, кактуси, йога и приключения.

В книгата „Гардеробът” на Олга Токарчук ще надникнат тази вечер в изложбената зала „Байер“ Мария Козарова – представител на „Етносвят България” – Стара Загора и Татяна Иванова – завършила магистратура в Полша, обичаща книги и кучета.

Откъси от „Смокинята” на Горан Войнович ще четат край фонтана на „Пингвините“ Райна Димитрова – „Книжарница в куфар“, и Златина Желева – преводач на чувства и потребности между семействата и новородените им бебета, дула (https://www.bgduli.com/what_is_doula - бел. ред.), семеен консултант, психолог.

Част от „Досадникът“ на Анна Багряна ще представят в атмосферата на лятната градина на ресторант „При кмета“ Елена Азалова и Ивелин Керанов – пристрастени към книгите и четенето актьори от ДТ „Гео Милев”, и Нина Йовкова – журналист и човек на словото, библиотекар в библиотека „Родина”.

Редове от „Сладко отмъщение АД” на Юнас Юнасон ще бъдат чути с познатите гласове на Мария Донева – поетеса и преводачка на книги за деца, и Здравко Георгиев – журналист, директор на Радио Стара Загора, а мястото е РБ „Захарий Княжески“.

В общо 17 населени места в страната тази вечер книголюбците ще си подарят литературна емоция.

„Нощ на литературата“ е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на неочаквани места. Тазгодишната визуална идентичност на събитието е дело на художника Дамян Дамянов, а темата е „Литературата като мост между езиците, културите, държавите“.

Допълнителна информация за инициативата в Стара Загора можете да намерите тук: https://noshtnaliteraturata.com/stara-zagora-3/
#

Още от Община

Международният младежки център бе домакин на първото заседание на Националната работна група за младежка работа
31/01/2023 Община
Международният младежки център бе домакин на първото заседание на Националната работна група за младежка работа
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На 29 и 30 януари Международният младежки център в Стара Загора бе домакин на Заседание на Националната работна група (НРГ) за младежка работа към Министерството на младежта и спорта. Националната работна група е консултативен орган към MMC. В състава й влизат експерти в областта на младежката работа, изследователи, представители на академичната общност, национално предст...
Под липите гостува изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО на Веселин Дамянов-Ves
30/01/2023 Община
Под липите гостува изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО на Веселин Дамянов-Ves
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Представителството на Съюза на българските художници - Стара Загора очакват гостуваща изложба на Художествена галерия Казанлък. Експозицията (НЕ)Сериозно ще бъде открита в петък 3 февруари, от 18.00 часа, в изложбена зала Лубор Байер. Това ще бъде нейната премиера извън Града на розите. Под липите ще остане на разположение до 27 февруари. На вернисажа на изложбата, за п...
Европейски цифров иновационен хъб „Загоре“ откриха в Стара Загора
30/01/2023 Община
Европейски цифров иновационен хъб  Загоре  откриха в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) Загоре бе открит официално в Стара Загора. Ръководителят на проекта и изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие - д-р Румяна Грозева, го определи като синергия за зелена цифрова трансформация. Той е един от четирите одобрени ЕЦИХ за България, реализирани по програма Хоризонт/Цифрова Европа на Европейска...
Културен афиш 30 януари - 5 февруари 2023 г., Община Стара Загора
30/01/2023 Община
Културен афиш 30 януари - 5 февруари 2023 г., Община Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* 30 януари /понеделник/ Училище по магьосничества благотворителен мюзикъл от деца за деца на ДЮССИ Алегра 19.00 ч., Културен център Стара Загора 31 януари /вторник/ Моралът е доброто прожекция на документален филм за живота и дейността на Кристиан Таков 18.30 ч., РБ Захарий Княжески Училище по магьосничества благотворителен мюзикъл от деца за ...
Откриват в понеделник Европейски цифров иновационен хъб ЗАГОРЕ
27/01/2023 Община
Откриват в понеделник Европейски цифров иновационен хъб ЗАГОРЕ
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Стара Загора и региона направиха своята сериозна заявка на висок глас и с мотивирани партньорски усилия да бъдат част от двойната зелена и цифрова трансформация на производства и процеси проект SynGreDiT: Европейски цифров иновационен хъб Загоре синергия за зелена и цифрова трансформация е един от четирите одобрени за България по програма Хоризонт/Цифрова Европа на Евро...