17-те Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък са официално открити

17-те Празници в Долината на тракийските царе в Казанлък са официално открити

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
14-ият носител на отличието „Проф. Александър Фол“ е проф. Ваня Лозанова-Станчева

По традиция връчването на престижното отличие за принос в проучването и изследването на тракийската култура в Казанлък и България на името на прочутия български учен-траколог проф. Александър Фол дава официално начало на Празниците в Долината на тракийските царе. Тази вечер на церемонията по награждаване до Тракийската гробница красивата статуетка с фигурата на Орфей получи дългогодишният приятел на Исторически музей „Искра“ проф.Ваня Лозанова-Станчева.

Преди това кметът на Казанлък приветства присъстващите и благодари на всички, които са допринесли Долината да живее и да разказва за своя живот, а тракийското наследство и култура да бъдат опазени. Галина Стоянова обяви 17-те Празници в Долината на тракийските царе за открити.

Наградата „Професор Александър Фол“ връчи Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков и пожела успех на лауреата проф.Ваня Лозанова-Станчева.

Изборът на проф. Лозанова-Станчева бе направен от специална комисия под председателството на директора на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. Тя е професор по стара история и тракология, ръководител на Центъра по тракология при Института за балканистика към БАН. През 1992 година защитава дисертация на тема „Тракийските Котитии“, а четири години по-късно разработва хабилитационен труд на тема „Аристофановата комедия „Птиците“: Орфика и Политика“. Проф.Лозанова-Станчева е преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски”, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград и Варненския свободен университет. Тазгодишният лауреат за наградата „Професор Александър Фол“ е също така съставител и редактор на редица сборници и периодични издания, член на редакционни колегии на издания в страната и чужбина. Изключително активна проф.Ваня Лозанова-Станчева е и като журналист, участник и автор на документални филми и радиопредавания, научен консултант и редактор към издателство „Наука и изкуство”. Тя е един от големите приятели на Исторически музей „Искра“ с ползотворни контакти между него и Центъра по тракология за съхраняване и популяризиране на древнотракийското културно наследство чрез организиране на изложби, участия в научни форуми и научен обмен у нас и по света.

Ежегодната награда на името на видния български учен-траколог проф. Александър Фол бе учредена в Казанлък през 2006 година по предложение на Исторически музей „Искра“. Високото отличие се дава за принос в проучването и изследването на тракийската култура в Казанлък и България. Първата награда бе присъдена на покойния вече д-р Георги Китов, разкрил най-значимите могили в региона. Година по-късно носител на статуетката с лика на легендарния Орфей стана старши научен сътрудник Мария Чичикова. С отличието са били удостоявани и проф. Людмил Гетов, проф.д-р Николай Овчаров, проф.Иван Маразов, археологът Диана Димитрова, доц.д-р Георги Нехризов, проф.Камен Димитров, доц. Христо Попов, доц. д-р Георги Мавров, професор Валерия Фол, д-р Петър Делев, а посмъртно бе връчена наградата на Гергана Табакова-Цанова. Професор Ваня Лозанова-Станчева е носител на 14-то престижно научно отличие.

Публиката бе поздравена от красивата Илона Георгиева с вокален педагог Милена Иванова. Напоследък малката Илона постигна големи успехи във вокални конкурси на национоално ниво, с което допринася за славата на Казанлък.

На сцената излязоха и музикантите от „OLD AND GOLD JAZZ QUINTET“: Тихомир Кръстев – саксофон, Иван Гърбачев – пиано, Радослав Паунов – бас китара, Емил Тасев – барабани и джаз певицата Надя Тончева. С любими мелодии назад във времето - старите, „златни“ години на джаза, с популярни стандарти и евъргрийни джаз квинтетът дава начало на Джаз фестивала в Празници в Долината на тракийските царе 2022.

Дните до 4 септември в Казанлък ще са наситени със събития, посветени на мистичния древнотракийски свят: научна конференция, изложби, ателиета, арт работилница, спортни състезания, прожекции на документални поредици, концерти. Предстоят три магични вечери на Държавна опера – Стара Загора с живописна сцена на брега на язовир „Копринка“, много и красива музика. Всичко това – с почит и нестихващ интерес към цивилизацията на предците по тези земи, завещали повече от 1000 могилни некропола, тайнствени мелодии и мистериозни ритуали от уникалната си култура.
#

Още от България

Кампанията за ранен прием на курсанти вече е в ход
20/02/2024 България
Кампанията за ранен прием на курсанти вече е в ход
Пълна държавна издръжка по време на следването си и гарантирана дългосрочна професионална реализация като офицери в Българската армия. Това са само част от предимствата, които получават курсантите във висшите военни училища. Кампанията за ранен прием вече е в ход. 533 са местата за прием на курсанти за учебната 2024/2025 г., обявени със заповед на министъра на отбраната. Кандидатите за тях могат ...
НАП предупреждава фирми с големи материални запаси
07/02/2024 България
НАП предупреждава фирми с големи материални запаси
Близо 7000 дружества получават писма от приходната агенция Близо 7 000 фирми в страната са получили предупредителни писма от НАП за нелогично високи материални запаси на обща стойност почти 5,6 млн. лв. Те са посочили в счетоводните си баланси за 2022 г. значително увеличение на съхраняваните в склад стоки, материали или продукция или има несъответствие между стойността на наличните материални за...
НАП: До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
25/01/2024 България
НАП: До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си. Те задължително се осигуряват във фонд Пенсии на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд Общо заболяване и майчинствоrdquo;. Самоосигуряващите се лица, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд Общо заболяване и майчинствоrdqu...
Близо 1,8 милиона потребители използват ПИК на НАП
23/01/2024 България
Близо 1,8 милиона потребители използват ПИК на НАП
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Близо 1,8 милиона потребители имат персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като само през миналата година са издадени над 190 000 кода, от които 11 000 са на юридически лица. Повече от 500 000 граждани са използвали своя ПИК през 2023 г., за да подадат годишната си данъчната декларация в Портала за електронни услуги на приходната агенция. Е-платформата на НАП пред...
WWF проведе кръгла маса за обсъждане на Интегрирания план за енергетика и климат
18/01/2024 България
WWF проведе кръгла маса за обсъждане на Интегрирания план за енергетика и климат
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На събитието присъстваха представители на МОСВ, МЕ, държавни, общински и академични институции и НПО-сектора България трябва по възможно най-бърз и най-добър начин да актуализира своя Интегриран национален план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК). До този извод стигнаха десетките експерти и представители на министерства, общини, академични институции и неправител...