Становище-препоръка от ВМРО

Становище-препоръка от ВМРО

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
Стара Загора ДНЕС - STZAGORA.NET
*
Версия за смартфони >>>

Борбата на ВМРО в защита на суверенната българска енергетика продължава!

"Внесохме мотивирано възражение в Министерство на енергетиката относно Проекта на териториален план за устойчиво развитие. Той предвиждаше съкращаването на 12 000 работни места в комплекса „Марица-изток" и Старозагорския регион. Подобни планове нямат място в българската икономика, защото нито са справедливи, нито са социални, камо ли пък зелени или изгодни за енергийната система на България" - съобщиха от ВМРО, като разпространиха свое писмо до министъра на енергетиката Росен Христов.

ДО

РОСЕН ХРИСТОВ

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКА

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Във връзка с публикуваните на сайта https://strategy.bg/  проекти на Териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, по които предложения в срок до 23.08.2022 год. се приемат коментари, мнения и препоръки на имейл адрес: e-energy@me.government.bg    

Становище-препоръка за промени в текстовете на предложените за обществено обсъждане  Териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил от ВМРО – Българско национално движение.

Уважаеми г-н Христов,

Повишените амбиции за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% до 2025 г. спрямо 2019 г. застрашават енергийната, икономическата и социалната сигурност на България и не са съобразени с възникналите нови обстоятелства и разразилата се енергийна криза на Европейския континент.

Ненормално, утопично и не по-малко мазохистично е да се поддържа и счита за актуален, социален и възстановителен „Национален план за възстановяване и устойчивост“ в частта и контекста на амбициозните цели на Европейския зелен пакт.

НПВУ не е актуалензащото освен пандемията Covid-19 и икономическите последици от нея, Европа от началото на 2022 год. бе похитена и от безпрецедентна енергийна криза, криза във веригите на доставка, двуцифрена инфлация, безпрецедентно високите цени с близо десетократното повишение на цените на природния газ и електроенергията през последните 12 месеца, наличие на широкомащабна война на самия континент на границата на ЕС от края на февруари 2022 год.

НПВУ не е социален, защото неадекватността на Зеления пакт води до съкращаване и закриване на работни места, не гарантира аналогична заетост, води до поскъпване на живота, увеличава бремето на социалната система и зависимите от нея.

НПВУ не е възстановителен, защото първо предлага унищожаване и заличаване на развито, доказано и работещо производство с местни енергийни и човешки ресурси срещу излагане на пълна зависимост от внос на скъпи чужди технологии и съоръжения, водещо до изтичане на национално богатство, несигурност в управлението на електроенергийната ни система поради липса на надеждни и достатъчно базови мощности!

  1. * Европа трябва да замрази пазара на квотите за въглеродни емисии в Европа, чиято цена достига вече 100 евро за метричен тон, докато не се стабилизират едновременно следните показатели: а) пазарните средно месечни нива на цените на електрическата енергия не се установят на нива под 150 евро/MWh, б) нива на год. инфлация под 5% и в) липса активни военни действия или война на континента ни.

  1. * България в бърз порядък следва да поиска промяна в ангажимента си, залегнал в  компонента „Нисковъглеродна икономика“ на Плана за възстановяване и устойчивост на България (ПВУ), одобрен месец май 2022 г., в частта  „Реформа 10: Декарбонизация на енергийния сектор“ за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г., където целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.), транспонирани съответно публикуваните за обществено обсъждане Териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил.

 

В териториалните планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил предлагаме конкретна промяна:

Вариант I: На страница 1 и страница 2 където е записано „40%“ да се замени с „10%“. Вариант II: След текста: „за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40% вземайки изходните нива от 2019 г., където целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2025 г. (измерено и потвърдено с данните за 2026 г.)“  се променя на: „за намаляването на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%, вземайки изходните нива от 2019 г., където целта за намаляване на емисиите трябва да бъде постигната през 2029 г. (измерено и потвърдено с данните за 2030 г.)

 

Недопустимо е предлагането на преждевременно затваряне и закриване на действащи производствени мощности, в които са направени милиарди инвестиции, които изцяло се обезпечават с местна суровина за производство, които осигуряват пряка заетост на десетки хиляди души, които осигуряват сигурността на електроенергийната ни система, обезпечават близо 50% от потреблението страната ни, утвърждават ни като водещ производител и нетен износител на електрическа енергия. Именно в тази безпрецедентна ситуация, в която е невъзможно да се постигне прогнозируемост и яснота в тенденциите, комбинираща се енергийна, здравна и икономическа криза, политическа и със сходни ефекти върху всички държави членки на ЕС, мотивира настоящето предложение и призив.

ВМРО призовава в тази сложна международна енергийна криза, прерастваща в икономическа, да вземат решения, водени от грижата да бъде защитен общественият интерес. Формалното и механично прилагане на бюрократични решения по политики, замислени преди настъпването на тези кризисни обстоятелства, ще причини тежки последици, които ще бъдат за сметка бизнеса и цената на живота за българските граждани!

22.08.2022 год.

Гр. София                                                                            Съпредседатели:

Александър Сиди ……………………………………

Ангел Джамбазки     ……………………………………

Искрен Веселинов  ……………………………………
#

Още от Партии

Манолова внесе три кашона с документи по колективните искове срещу трите мобилни оператора
19/02/2024 Партии
Манолова внесе три кашона с документи по колективните искове срещу трите мобилни оператора
От гражданската платформа Изправи се.БГ внесоха днес три кашона колективни искове срещу трите мобилни оператора в Софийския градски съд. От движението обжалват неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите. През тази година увеличението на цените на мобилните услуги ще бъде в размер на 9,5% върху месечните абонаментни такси, но се случва за трета поредна година. Тази клауза за...
Марица Изток няма да получи 160 милиона, обещани от Борисов, но рискът за работните места в комплекса остава
15/02/2024 Партии
Марица Изток няма да получи 160 милиона, обещани от Борисов, но рискът за работните места в комплекса остава
Вчера Министърът на енергетиката опроверга думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обеща 160 млн. лв. за ТЕЦ2 и Мини Марица Изток още тази седмица. Той отрече към настоящият момент да има планирана финансова подкрепа за Минно-енергийния комплекс. Радев потвърди, че такава сума е налична в БЕХ, но не се планира да бъде отпускана в момента. Това стана ясно в следствие въпроси от народният пред...
Жени ГЕРБ организираха в Казанлък регионален форум под надслов „Да обичаш без болка“
14/02/2024 Партии
Жени ГЕРБ организираха в Казанлък регионален форум под надслов  Да обичаш без болка
В Казанлък се проведе регионална среща под надслов Да обичаш без болка, организирана от Жени ГЕРБ. Домакини бяха Къща-музей Чудомир, местната дамска партийна структура и организацията Жените на Казанлък. Инициативата е част от националната кампания на Жени ГЕРБ България има нужда от обич, която е в подкрепа на борбата с насилието и агресията. На събитието присъстваха дами от общините Казанлък и ...
Възраждане - Стара Загора с приемен ден всеки понеделник
11/02/2024 Партии
Възраждане - Стара Загора с приемен ден всеки понеделник
Старозагорските народни представители и общинските съветници от Възраждане организират приемен ден за граждани. Той се провежда всеки понеделник, от 11:00 до 18:00 часа, в офиса на Възраждане в Стара Загора на адрес: ул. Свети Княз Борис 43. Заповядайте!#
Искра Михайлова: Отново грубо показване на Закона и Правилника в парламента
08/02/2024 Партии
Искра Михайлова: Отново грубо показване на Закона и Правилника в парламента
Отново сме свидетели на грубо показване на Закона и Правилника при разглевдането на предложения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Поредно изменение на вече изменени закони в рамките на 3 месеца и бързане да се приемат законопроекти, идващи от управляващата коалиция, коментира старозагорският депутат от Възраждане Искра Михайлова. Тя обясни, че предложение за допълне...