Позиция на "Информационно обслужване" АД по повод обвиненията на управителя на НЗОК г-н Петко Салчев

Позиция на Информационно обслужване АД по повод обвиненията на управителя на НЗОК г-н Петко Салчев

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Във връзка необоснованите твърдения на управителя на НЗОК г-н Петко Салчев пред парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии, в които той обвинява „Информационно обслужване АД“ за сривовете в информационната система на Здравната каса, и в чест на истината, държим да заявим:
Категорично се противопоставяме на поредните опити за публично дискредитиране на компанията и за спиране на реформите в здравеопазването, свързани с дигитализация на процесите в сектора на всички нива.

„Информационно обслужване“ АД поддържа 8 информационни системи на НЗОК в изпълнение на договор РД-14-253/ 23.12.2019 г., с предмет: „Изнесени дейности по управление на ИТ услуги в системата на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК)“, който е сключен с НЗОК след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка по Закона за обществените поръчки.

„Информационно обслужване“ АД не е допуснало неоторизиран достъп, компрометиране или загуба на данни, съдържащи се в поддържаните информационни системи на НЗОК от момента на старта на предоставяне на услугите по този договор.

Съществен детайл е, че във връзка с въведеното на 13.03.2020 г. извънредно положение и въведените противоепидемични мерки, по искане на НЗОК са направени над 100 промени в поддържаните информационни системи, без да се засяга работоспособността и достъпа до тях в нито един момент.

Категорично не отговаря на истината твърдението на управителя на НЗОК, че от страна на „Информационно обслужване“ АД е бил ограничен достъпа на оторизираните служители на НЗОК. Правата за достъп на служителите на „Информационно обслужване“ АД, ангажирани с проекта, са предоставени от НЗОК, за да могат да поддържат системата и да изпълняват задълженията си по договора за обществена поръчка. Преди и по време на изпълнението на договора оторизираните служители на НЗОК във всеки един момент са разполагали, както с пълен достъп инфраструктурата и базите данни, така и с всички права за управление и контрол на достъпа на трети лица, включително на служителите на „Информационно обслужване“ АД, ангажирани с проекта.

Към настоящия момент единствени с пълен достъп (т.нар. „супер администратор“) до инфраструктурата и базите данни са двама служители на НЗОК. Такъв достъп не е предоставен на други лица в или извън НЗОК.

Важно е да се отбележи, че за всеки реализиран достъп до инфраструктурата и базата данни автоматично в системата се създава запис (одитен лог), в който се съдържа информация за потребител, дата, час, устройство и извършено действие. Тази информация се съхранява от НЗОК извън инфраструктурата на поддържаните системи, за целите на последващи проверки при инциденти, свързани с информационната сигурност.

Независимо от достъпите, с които разполагат и преминатите специализирани обучения за сметка на държавния бюджет, служителите на НЗОК не желаят да ползват функционалностите на поддържаните системи, а изискват да им бъдат предоставяни справки от „Информационно обслужване“ АД.

Обръщаме внимание, че от м. юли 2021 г. в поддържаните от компанията информационни системи на НЗОК се обработват средно 8 000 000 заявки на месец. За сравнение - в началото на изпълнението на договора в същите системи са обработвани средно 4 200 000 заявки месечно, т.е. натовареността на системите с публични услуги е увеличена с 95 %.

„Информационно обслужване“ многократно е информирало писмено управителя на НЗОК, че системите са остарели и недостатъчно гъвкави. Нееднократно сме изразявали готовност за предприемане на съвместни действия, свързани с оптимизирането на системите и пренаписването им в съответствие с приложимите международни стандарти за информационна сигурност, но до момента няма отговор от НЗОК.

Компанията е доказан надежден партньор на държавната администрация.

„Информационно обслужване“ е добър партньор и за тези, чийто фокус е развитието на електронните услуги в интерес на всички потребител, с което най-накрая след над 20 годишни опити ще се изсветлят и оптимизират процесите в сектора на здравеопазването, свързани с разходването на значителен публичен ресурс.

* * *
За „Информационно обслужване“ АД
„Информационно обслужване“ АД е българският национален системен интегратор на държавната администрация. Компанията изгражда, поддържа, развива и наблюдава работоспособността на информационните системи с национално значение. „Информационно обслужване АД“ е основен партньор на държавните институции и изпълнява ключови проекти със стратегическо значение за България. Дружеството е лидер на българския пазар в разработването, внедряването и поддържането на нови технологични решения. Компанията е първият сертифициран доставчик на удостоверителни услуги в България и е дългогодишен технологичен партньор на Централната избирателна комисия. „Информационно обслужване“ АД разполага с клонова структура, която покрива всички областни градове в България. В дружеството работят над 580 висококвалифицирани експерти в различни области на ИКТ сектора. Компанията е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015 за управление на качество, ISO/IEC 27001:2013 за управление на информационната сигурност, ISO/IEC 20000-1:2011 за управление на предоставяните ИТ услуги и LSTI N°1642-131-V1.0 за издаване и управление на квалифицирани удостоверения за електронни подписи, електронни печати и квалифицирани електронни времеви печати.
#

Още от България

Ускорено ще се ликвидират дружества без скорошна дейност и нает персонал
27/03/2024 България
Ускорено ще се ликвидират дружества без скорошна дейност и нает персонал
Министерският съвет одобри проект на Закон за допълнение на Търговския закон. С него се създават условия за провеждане в кратки срокове на производството по ликвидация на дружества, които отговарят на определени условия. Създаването на законова рамка за постигане на ускорена ликвидация на юридически лица е и ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост, етап 254 в Реформа Раз...
Военни формирования от Сухопътните войски провеждат дни на отворените врати по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО
27/03/2024 България
Военни формирования от Сухопътните войски провеждат дни на отворените врати по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО
Военни формирования от състава на Сухопътните войски ще отбележат 20-ата годишнина от членството на България в НАТО с дни на отворените врати на 28 и 29 март. Формированията на Втора Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора, Кабиле и Хасково отварят врати за посетители от 10.00 ч. до 16.30 ч. В Стара Загора за отбелязване на 20-годишнината от членството в Алианса и с цел популяризиране на п...
Ползваме данъчни облекчения с подаване на годишна декларация в НАП
22/03/2024 България
Ползваме данъчни облекчения с подаване на годишна декларация в НАП
[smartads]*ВЕРСИЯ ЗА СМАРТФОНИ >>> Данъчни намаления се ползват при платени публични задължения Над 270 000 физически лица декларираха доходите си, придобити през 2023 г., от началото на данъчната кампания 10 януари до момента. От тях 156 000 избраха да подадат предварително попълнената данъчна декларация, която е достъпна в Портала за електронни услуги от 12 март. Повече от половината от данъко...
Св. Синод на БПЦ-БП определи датите за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит
14/03/2024 България
Св. Синод на БПЦ-БП определи датите за поклонението, опелото и погребението на Светейшия патриарх Неофит
На свое извънредно заседание Св.Синод в пълен състав по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13.IIІ.2024 г., реши: На основание чл. 42, ал. 1 от УБПЦ - БП старшият член на намаления състав на Св. Синод - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан встъпи временно във функциите на Наместник-председател на Св.Синод. След като обсъди въпроса ...
Съобщение по повод кончината на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит †Неофит
14/03/2024 България
Съобщение по повод кончината на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит †Неофит
Боголюбиви братя и сестри, на 13.03.2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-н...