Манолова: 1,1 млрд. лв. за „интервенция“ за зърно и слънчоглед е огромна схема

Манолова: 1,1 млрд. лв. за  интервенция  за зърно и слънчоглед е огромна схема

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Министърът на земеделието еднолично ще решава как да се харчат тези пари

„Не сме застрашени от продоволствена криза, а държавата направи така, че цените да полетят нагоре.“

Намерението правителството да похарчи 1,1 млрд. лв., за да направи „интервенция“ на пазара на зърно, фуражи и слънчоглед, виждаме, че е една огромна схема, с която една шепа близки до властта ще станат още по-богати за сметка на огромната част от българските граждани.

Изваждат тези пари, за да ги дадат на малко държавно дружество с 5 служители, което за миналата година има приходи от 230 хил. лв. и трупа загуба от също 230 хил. лв.

Това заяви Мая Манолова, председател на гражданската платформа Изправи се.БГ по време на дискусията след прожекцията на документалния филм „Неравенство: генезис и лице“ на онлайн предаването „Политизирай това“ и фондация „Фридрих Еберт“ в литературен клуб „Перото“ в НДК. Водещи на дискусията бяха журналистите Мирена Филипова и Николай Драганов.

Лидерът на Изправи се.БГ посочи, че в постановлението на Министерски съвет се решава, че се дават тези пари без никаква конкретика: какво ще се купува, колко зърно, колко фураж, колко маслодаен слънчоглед, при какви цени, при какви условия, къде ще се съхранява, кой ще плаща транспорта, кой ще плаща складовете… В краткото министерско постановление няма нито дума за това. Просто въпросното държавно дружество с 5 служители ще прави искане и министърът ще решава.

Според г-жа Манолова е възмутително, че само един човек - министърът на земеделието еднолично ще решава как ще се разходват тези пари. Възмутително е и, че се предвижда тези покупки да се случат на Софийската стокова борса.

Тя припомни, че комисията по ревизия в 46-тото Народно събрание показа безобразията, които се случват на борсите у нас. Тя се използва за манипулиране и изкуствено вдигане на цени и за спекулативно повишаване на цената на която и да е стока. В комисията точно депутати от партията на Нинова настояваха най-гласно да се направи проверка на случващото се на Софийската стокова борса. А сега именно от тази партия предвиждат 1,5 млн. тона зърно да се купят точно през борсата.

Мая Манолова посочи, че вече се чува кои ще са брокерите на тези сделки, които ще приберат 40 млн. лв. при средна комисионна от 4%. Вече става ясно, че има търговци, близки до една от управляващите партии, които вече са купили 600 хил. тона зърно и са готови да ги продадат на държавата на завишени цени. По същия начин е и със складовете, които по най-консервативни сметки ще събират по 5 лв на месец за тон зърно. Това са нови 7.5 млн. лв. на месец или близо 100 млн. лв. на годишна база.

„Цените полудяха заради рекламната кампания, която държавата си направи на тази своя предстояща интервенция и всички цени скочиха.“ – заяви лидерът на Изправи се.БГ и даде пример как цената на житото се е покачила с 50 лв. на тон, а цената на маслодайния слънчоглед се е качила на 2000лв/тон в някои области на страната, когато до преди дни беше 1100лв/тон. По думите ѝ с това действие правителството спомогна цените да скочат, когато в България има достатъчно маслодаен слънчоглед, има достатъчно и царевица, а след три месеца ще имаме и нова реколта. Не сме застрашени от продоволствена криза, а държавата направи така, че цените да полетят нагоре. И в крайна сметка от тази акция ще спечели една малка група хора, близки до властта.

Мая Манолова посочи и че тези 1,1 млрд. лв. можеха да се използват за мерки за подкрепа на гражданите като премахване на ДДС върху храните, намаляване на акцизите върху горивата или дори замразяване на цените на някои основни хранителни продукти, което вече се въведе в редица европейски държави.

„Корупцията е основна причина за ожесточаващите се неравенства“, категорична е Мая Манолова. Тя посочи, че една малка прослойка, близка до властта, се обогатява драстично не заради гениален бизнес нюх, а заради лобистки решения. Корупцията и лобистките решения като средство за разширяване на неравенствата трябва да бъдат прекратени.

Като част от мерките, които от Изправи се.БГ предложиха, за гарантиране на продоволствената сигурност е въвеждане на задължителни запаси от 15-20% от наличностите на зърно, фуражи и маслодаен слънчоглед.

По отношение на равнищата на неравенствата у нас Мая Манолова посочи, че повече от половината от гражданите на България притежават общо под 10% от общественото богатство. А структурата на инфлацията у нас е такава, че удря най-бедните, защото поскъпват най-много храните, транспорта, отоплението. Стоките от първа необходимост са вече с 30% нагоре, а общата инфлация е под 10%, това се отразява най-много на най-уязвимите.

Хлябът е поскъпнал вече с 20%, а автомобилите – само с 1%. Да си напълниш автомобила с бензин ти струва с 40% повече, а ако ще летиш със самолет, ще платиш даже с 7-8% по-малко. Разбира се, ако можеш да си го позволиш. – даде примери лидерът на Изправи се.БГ.

 

В дискусията на филма „Неравенство: генезис и лице“ се включиха и политологът Страхил Делийски, проф. Искра Баева, финансистът Константин Проданов, журналистът Иво Инджов, редакторът на сп. „dВерсия“ Станислав Додов, гражданският активист Росица Кратункова, енергийният експерт Еленко Божков, както и други представители на граждански организации и експерти с отношение по темата за икономическите и социални неравенства.
#

Още от Партии

Борисов в Стара Загора: С проф. Габровски даваме шанс да се направи правителство
05/12/2022 Партии
Борисов в Стара Загора: С проф. Габровски даваме шанс да се направи правителство
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Имахме два варианта за избор - единият беше чисто партийна кандидатура, която щеше да се приеме като бламиране на първия мандат, независимо дали съм аз, Томислав Дончев или който и да е - каза пред медиите днес в Стара Загора лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И допълни: Партията на промяната щеше да прави правителство на малцинството, после нямаше да прави... Но така или ина...
Старозагорските народни представители от ГЕРБ–СДС ще проведат приемна за граждани на 5 декември
01/12/2022 Партии
Старозагорските народни представители от ГЕРБ–СДС ще проведат приемна за граждани на 5 декември
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Старозагорските народни представители от ГЕРБСДС Красимир Вълчев, Маноил Манев и Илиана Жекова ще проведат приемен ден за граждани на 5 декември, от 11:00 часа, в офиса на партията в Стара Загора, на бул. Митрополит Методий Кусев № 5. За предварително записване и повече информация тел. 042 635 197, 0885 023 919 - технически сътрудник Мариана Минева, или на място в офис...
БСП Братя Даскалови: Настояваме да не бъде сключван концесионен договор и изграждане на кариери за добив на варовици до нашата община
01/12/2022 Партии
БСП Братя Даскалови: Настояваме да не бъде сключван концесионен договор и изграждане на кариери за добив на варовици до нашата община
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Изпратени са писма до президента, министър-председателя, министрите на околната среда и водите, енергетиката и здравеопазването, както и до областните управители на Стара Загора и Пловдив Животът, здравето и поминъкът на населението са от първостепенно значение в Братя Даскалови и не желаем в никакъв случай общината от селскостопански район с екологично земеделие, с реди...
Читалищата в старозагорските села Хрищени и Оряховица получиха подаръци от общинската структура на ГЕРБ
30/11/2022 Партии
Читалищата в старозагорските села Хрищени и Оряховица получиха подаръци от общинската структура на ГЕРБ
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Читалищата в старозагорските села Хрищени и Оряховица получиха смарт телевизор и конвектор за отопление подарък от общинската структура на ГЕРБ. Кметовете и жителите на населените места бяха поздравени от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров, който е и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Радвам се да видя, че въпреки лошото време навън толкова много хора са ту...
Борисов: Редовно правителство трябва да има, но с разписан документ какво да свърши за 6 месеца
26/11/2022 Партии
Борисов: Редовно правителство трябва да има, но с разписан документ какво да свърши за 6 месеца
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Ако имам възможност, за 15 до 30 дни ще спра незаконната миграция през границата ни - заяви Борисов По отношение на възможността за съставяне на редовно правителство в рамките на това Народно събрание, тази вечер в Стара Загора Бойко Борисов заяви: Няма значение броят мандати. Има значение да се подпише един документ: какво това правителство да свърши в кратък срок, до 6...