Проф. Герджиков в Стара Загора: Зеленият преход не означава сами да си закрием предприятията

Максим Добрев Автор: Максим Добрев
Проф. Герджиков в Стара Загора: Зеленият преход не означава сами да си закрием предприятията

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*
Трябва да има държавна помощ за бизнеса и енергийна за домакинствата, призова кандидатът за президент Анастас Герджиков
*
Кандидатите за президент и вицепрезидент на Република България проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева проведоха днес в Стара Загора първата си предизборна среща в областен град. Те бяха посрещнати край хотел "Верея" от ректора на Тракийския университет доц. д-р Добри Ярков, заедно с кандидати за народни представители, симпатизанти, представители на подкрепщи го формации, стопански, културни и образователни дейци.

През пешеходната зона на изток и след това на север край парк "Пети октомври" (градската градина) двамата се отправиха към Регионалния исторически музей, където ги очакваха събрани много старозагорци. Там те бяха посрещнати от директора на музея Петър Калчев.

При срещите с граждани и бизнеса в Стара Загора най-дискутирана беше горещата тема на деня – състоянието на енергетиката и високите цени на тока. Според проф. Герджиков трябва да смекчим удара с национални мерки – премахване на ДДС и акцизите върху електроенергията, директни субсидии за купувачите на енергия на пазара на едро, осигуряване на достатъчно електроенергия на пазара на едро, готовност за ограничаване на износа и други. Много е важно да се предприемат решения за подкрепа на социално слаби домакинства за енергийни разходи“ категоричен е проф. Герджиков.

„Енергийният баланс на страната е невъзможен в средносрочен план без комплекс „Марица-изток“ - убеден е той. Затова предлага да се прилагат иновативни технологии, сред които и такива за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид, които от една страна да опазват околната среда, но в същото време да дават перспектива на регионите и на хората, които работят в тях.

Според кандидат-президентът спешна задача на управляващите е да имат концепция за енергетиката, в това число и ядрената. "Не трябва да забравяме, че единственото задължително условие да има просперираща България е да го има обикновеният български гражданин. Просперитетът на България всъщност е сбор от просперитета на всички българи" - каза той.

"Очевидно е, че Европа върви към един зелен преход, от който няма как да се откажем. Винаги съм бил за това, да прилагаме всички решения на Европейския съюз. Но това не означава от днес за утре да си закрием сами предприятията, не означава да оставим хора на улицата, не означава цели райони да се обезлюдяват и най-вече не означава енергийният баланс на цялата страна да се наруши заради това, че някой не си е свършил навреме работата" - категоричен беше проф. Анастас Герджиков.

"Трябва да си протегнем ръце, да потърсим общите неща между нас, а не тези, които ни противопоставят. Президентската институция е тази, която трябва да посочи общата посока, да намерим общия път и да се обединим около обща визия и общ национален идеал. Призовавам ви да ни помогнете в това начинание и да ни подкрепите" - призова проф. Герджиков в Стара Загора.

"Няма никаква разлика в политическите нрави на античния Рим и днешните - отговори Анастас Герджиков в качеството си на професор по римска литература на наш въпрос. - Хората не се променят така лесно. За 2 хиляди години се променят сградите и техниката. Но хората не са се променили. Преди 2000 години проблемът е бил същият - имало е хора, които са били почтени, и хора, които се опитват да измамят други. Имало е хора, които влизат в политиката с честни намерения, и хора, които влизат с корист. Има само един критерий за демокрацията и за това, дали има върховенсво на закона: дали управляващите управляват в полза на управляваните, или в своя полза. Ако е второто, значи има хора над закона. Ако е първото, значи законът е над всички и е еднакъв за всички. И преди 2000 години е имало проблеми и бруталност в политиката, както и днес има хора, които отстояват тази важна теза - справедливост".

Видео - част от изказването на проф. Герджиков в Регионалния исторически музей - Стара Загора.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
#

Още от Избори

Теодора Крумова оглавява отново РИК - Стара Загора за изборите на 9 юни 2024
15/04/2024 Избори
Теодора Крумова оглавява отново РИК - Стара Загора за изборите на 9 юни 2024
В Зала 2 на Областната администрация днес се състояха консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия - Стара Загора във връзка с предстоящите парламентарни избори и изборите за европейски парламент на 9 юни. В консултациите взеха участие упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-то Народно събрание. За председател на РИК бе предложена Те...
ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
06/11/2023 Избори
ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На Местните избори 2023 г. за кметове в населените места от община Стара Загора са избрани следните кандидати: От ПП ГЕРБ: Хан Аспарухово - ПЕТЪР ПЕТРОВ ПЕТКОВ - 60.18%Пшеничево - ЕЛЕНА ЕНЧЕВА КОСТАДИНОВА - 97.92%Горно Ботево - ПЕТКО СТОЯНОВ ПЕТКОВ - 69.59%Хрищени - РАДКА ЦВЕТКОВА ЖЕЛЕВА - 67.50%Колена - ЯНКО СТЕФАНОВ ЯНКОВ - 59.62%Борилово - ПЕТЪР КОЙЧЕВ КОЙЧЕВ - 56.10...
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
30/10/2023 Избори
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* При 100% обработени протоколи резултатите за избор на кмет в община Стара Загора са следните: ЖИВКО ТОДОРОВПП ГЕРБ 28 007 55.64% ИСКРА МИХАЙЛОВАВЪЗРАЖДАНЕ 6 590 13.09% МАРИЯ ДИНЕВАЗемеделски НАРОДЕН СЪЮЗ 5 840 11.60% ИВАН ВЪРЛЯКОВБСП ЗА БЪЛГАРИЯ 3 383 6.72% ДИМИТЪР ЧОРБАДЖИЕВКОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 3 126 6.21% * Не подкрепям никого -...
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
29/10/2023 Избори
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*За предполагаем опит за покупко-продажба на гласове на местния вот сигнализира депутатът и кандидат за кмет на Стара Загора от Възраждане Искра Михайлова. Тя е подала сигнал в прокуратурата за случая и настоява за разследване [на евентуално престъпление или провокация - бел. ред.]. Конкретният повод е получен на телефона на Михайлова СМС, текстът на който гласи следното...
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
29/10/2023 Избори
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Общинският ръководител на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов внесе сигнал в Общинската избирателна комисия. В него се казва: Д-р Кирил Георгиев се явява като кандидат за общински съветник от местна коалиция Земеделски народен съюз, а съпругата му Лидия Георгиева е член на СИК № 128 в Стара Загора. В случая е налице несъвместимост по смисъла на чл. 96, във вр. с чл. 66, ал. ...