Зоопаркът - готов до края на септември. Пресконференция на кмета Живко Тодоров по текущите проекти

Зоопаркът - готов до края на септември. Пресконференция на кмета Живко Тодоров по текущите проекти

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров даде днес пресконференция, на която разказа за текущите проекти, по които се работи.

Станционната градина вече се ползва и е пред издаване на Акт 16, с което проектът ще бъде приключен официално.

Срокът за завършване на реконструкцията на Зоопарка е 30 септември, след като беше удължен с два месеца заради климатични условия по време на изпълнението. За всеки ден просрочване след това санкцията ще бъде по 1836,81 лева на ден. 90% от клетките за животните са съвсем нови, няколко са ремонтирани.

Хабитатът за свободно пребиваване на мечти е нов, с по-голяма площ и с нов басейн. Той е бил възложен допълнително, извън основния договор. Според участвалия в пресконференцията представител на фирмата-изпълнител теренът е бил труден, каменист, като през цялото време основната грижа е била да се пазят животните.

Срокът за завършване на скейтпарка в южната част на парк "Артилерийски" е изтекъл на 17 август. Изпълнителят е в просрочие и ще бъде санкциониран. Като довод е изтъкнал големия обем на ръчните работи по обекта.

Новият Руски пазар трябва да бъде готов до декември месец и наемателите на площи да се настанят отново в него. През последните седмици кметът е направил няколко срещи с тях, проявяват разбиране. До декември трябва да бъде отворена за движение и улицата край пазара, която се разширява до 4 ленти. Изпълнителят работи усърдно, от Общината се надяват на спазен срок и добро качество.

Ремонтът на сградата на бившето Първо основно училище, сега на новата гимназия, е завършен и учениците влизат в нея за новата учебна година. В момента започва работа по общежитието на гимназията, за да бъде отворено и то за ползване за следващата учебна година за ученици от другите градове.

Започва работа по изграждане на нова детска градина на мястото на бившия пазар зад Енергото. Тя ще поеме част от децата в централната градска част, в която има недостиг на места и към която има голям интерес от страна на родителите. Надеждите са детската градина да бъде пусната в действие.

Паралелно върви подготовката за ремонт на училищата "Христо Ботев" и "Васил Левски". И двата обекта са на инженеринг, проектите скоро ще бъдат финализирани, внесени за одобрение от Общината, след което ще стартират и ремонтите на сградите. Имаше проблем - родителите не искаха децата да бъдат премествани в 11-то основно училище, но се е стигнало до разумно решение - малките деца ще бъдат преместени в 11-то ОУ, където няма да създават проблеми, каквито са били първоначалните притеснения. А големите ученици ще бъдат прехвърлени в базата на Сградостроителното училище.

Преди няколко месеца завърши първият етап от обновяването на квартал "Самара-1". С общински средства са направени възстановителни дейности по инфраструктурата там, асфалтирани бяха доста улици, припомни Живко Тодоров. В момента се приключва вторият етап. Изпълнителят има доста проблеми заради скалните почви. Работи се внимателно близо до къщите, някои от които са нестабилни и могат да паднат, ако се работи по-невнимателно. Ще бъде подменена цялата канализация и водоснабдяването на канала. В момента е стартирано възстановяването на настилките. Работят се тротоарите по "Цар Симеон Велики" на изток от жп линията. Отделно от това се възлагат дейности по междублоковите пространства и по асфалтиране. В момента се работи. Очакваният цялостен ефект от ремонтите ще има през лятото на 2022 година. "Защото сега ще хванем зимния период. Работата е много, кварталът е голям и се нуждае от доста сериозна инвестиция" - каза кметът.

В момента се работи и по улица "Витоша", от която към центъра слизат дъждовни води. Фирма "Щрабаг" изгражда по нея канализационни клонове за улавяне на водата. Догодина улицата ще се асфалтира.

Ремонтират се пенсионерските клубове на бул. "Руски" и на ул. "Граф Игнатиев" в Стара Загора. Дейностите са на приключване.

Тоалетните в центъра на града: на първата процедура по избор на изпълнител се е явил само един кандидат, което е наложило втора процедура. На нея също се е явил един, но законът задължава в този случай той вече да бъде избран, въпреки че е единствен. Интересът е бил слаб заради ниската стойност на строителството - цената не е атрактивна за строителите. Тоалетните, за разлика от предишните, ще бъдат в съвсем нова сграда на нивото на земята, за да могат да се ползват и от хора със специфични потребности. Изграждането им ще започне следващия месец.

Стартира и работата по изграждане на столовата на Второ основно училище, която се очаква отдавна. Физкултурният салон там е в процедура на обществена поръчка след подадения и спечелен от Общината проект. Класирането ще прави Министерството на спорта.

Завършва рекултивацията на старото депо за отпадъци на Мандра баир. Скоро обектът ще бъде представен на обществеността. Проектът е много успешен и ще окаже ефект върху екологията на града - вече няма замърсяване на почвата, водите и въздуха на Стара Загора от там.

Информационният център на Общината се ремонтира в момента. Той ще бъде приключен до края на септември и ще има съвсем различен облик, с цел още по-ефективно обслужване на гражданите. "Огромният принос за проекта и интериора е на нашия главен архитект Виктория Грозева - уточни секретарят на Общината Делян Иванов. - Ще има електронни информационни табла и Wi-Fi както за чакащите, така и за обслужващите се. За тях ще има два салона, за да не се смесват двата потока. Създадена е достъпна среда. Ще има стая за преобличане на деца, санитарни помещения. Въобще, смело мога да кажа, че Стара Загора ще има най-модерният Център за обслужване на граждани в България" - каза Делян Иванов.

През лятото бяха направени доста ремонти по селата, част от които текат и в момента. Асфалтирани са улици, за 200 хил. лв. е обявена и обществена поръчка за ремонт на кметства и читалища. Около 3,5 милиона лева е бил заделеният за селата ресурс тази година, което не е малко на фона на общия бюджет на Общината.

Обявена е процедурата за избор на изпълнител на ремонта на Драматичния театър "Гео Милев". Той трябва да е с опит от работа по паметници на културата. Чакат се сериозни участници, които да направят един добър ремонт на Театъра.

Активно се работи в момента по реконструкцията на Летния театър. Главният архитект и инвеститорското звено следят стриктно нещата. Обновената лятна сцена ще е готова през следващата 2022 г.

Предстои да бъде обявен ремонт на общежитието на Спортното училище, а след това и на самото училище. "Знаете, че то е в много тежко състояние от години. Започваме първо с общежитието, защото това е мястото, където децата живеят и трябва да имат добри условия. Трябва да засилим интереса към Спортното училище, защото повечето като отидат и видят каква е базата, се отказват заради лошите условия" - каза кметът.

По казуса "Бедечка": Подробният устройствен план беше обжалван от около 30 собственици на имоти. На тяхна база беше отменен ПУП-ът в частта на техните имоти, докато за другите ПУП-ът е валиден. 30-те имота съдът е постановил, че не могат да се обединяват. Те ще останат в границите си, но ще бъдат отредени за озеленяване в ПУП-а, който предстои да бъде приет. Всеки отделен имот ще бъде нанесен като имот за озеленяване. "Това е решението на съда и ние сме длъжни да го спазим - каза кметът. - Там няма да се позволява строителство, имотите остават за озеленяване, но ще изпълним решението на съда такова, каквото е. По отношение на Общия устройствен план на "Бедечка": парламентът даде възможност да се обжалват и ОУП-и. Има подадени 7-8 такива жалби от собственици. Те ще бъдат разгледани от Административен съд - Стара Загора. Надяваме се, че той ще защити обществения интерес и няма да позволи [да бъде променен] този Общ устройствен план, което е приет напълно легитимно от Общинския съвет, с ясната воля на гражданите на Стара Загора от проведения референдум. Надяваме се съдът да действа наистина по закон и така, както е спазвано всичко като процедури през годините". След като приключат процедурите по обжалване, ще бъде създадена комисия в Общинския съвет с участници от всяка група и от Администрацията, за да става всичко прозрачно пред хората и партиите и да няма спекулации по отношение на замените, които се правят от страна на Общината.

"Като се състави редовно правителство, ще водим разговори да получим имоти, с които да обезщетим собствениците - съобщи Живко Тодоров. - Проблемът досега беше, че не можеше да се направи безвъзмездна сделка между държавата и Общината. Защото безвъзмездните сделки после не дават възможност на Общината да се разпорежда с тези имоти. Тоест трябва да намерим начин за възмездна сделка - ние да прехвърлим имоти на Министерството на отбраната, които са с отпаднала необходимост от страна на Общината, и съответно то да ни прехвърли такива, които биха били интересни за собствениците, които са в момента в "Бедечка". С решение на Общинския съвет може би трябва всяка година да се създава фонд, с който да се обезщетяват собствениците, и този фонд да се натрупва в годините. Или пък държавата да отпусне пари на Общината, за да могат собствениците да бъдат обезщетени. Това се двата варианта. Но трябва все пак да има редовно правителство, с което да се обсъжда този въпрос. Тъй като с предходния редовен кабинет не успяхме да завършим процедурата с Министерството на отбраната."

В ход е проектирането на новата многофункционална спортна зала на Стара Загора. Когато проектът е готов, ще бъде представен пред обществеността.

По проблема с Водното огледало на поетите: Центърът има Акт 16, но има и 50-60 недобре залепени гранитни плочки. Ще бъдат направени отново. По Водното огледало главният архитект и отдел "Култура" мислят как точно да бъде реорганизирано, за да се подобри визията в тази част от пешеходната зона.

Няма развитие по казуса със сградата на АГ-то. От МЗ са казали, че трябва да се направи процедура по прехвърлянето между Общината и държавата. Има такава процедура в закона. Но Бордът на болницата е трябвало да вземе няколко решение, сред които - и че парите от продажбата ще бъдат използвани впоследствие за погасяване на данъците, които имат към Общината. "Това не беше направено, а беше внесено искане за удължаване на срока за погасяване на тези данъци, и Общинският съвет не го прие. Тоест тази процедура стои непридвижена" - уточни кметът.

Следващата седмица Общината ще има оперативка с ВиК - Стара Загора, за да се обсъди организацията на движението по време на предстоящото изпълнение на проект по подновяване на тръбите в централната градска част, за да не стават задръствания. Ще се мисли и как след това Общината ще възстанови асфалта - това трябва да стане със средства от собствения й бюджет или чрез ползване на кредитен ресурс.

Работи се и по разширението на новия Гробищен парк. Там ще е нужно и сериозно благоустрояване. Кметът изрази надежда, че догодина няма да ги има вече дупките в общинския бюджет, причинени от замрелите покрай пандемията процеси и изплащаните компенсации. "Призоваваме хората да не подценяват коронавируса - все още има много анти-настроения от страна на хора, които обясняват, че това е едва ли не някаква голяма машинация, че няма вирус и така нататък. Напротив, вирус има, той е много сериозен и нека хората да се пазят, за да няма трагични случаи" - призова Живко Тодоров.

Предстои Общината да сключи договора за доставката на 33 нови електробуса за градския транспорт. Те ще бъдат доставени до година след това.

"Следващото правителство да не се занимава с ежедневни интриги, а със сериозните въпроси на страната. България има крещяща нужда от реформи, ако искаме да запазим младите хора тук" - пожала кметът.

Позицията на Общината по бъдещето на минно-енергийния комплекс "Марица-изток" е, че 2025-та година е абсолютно немислим срок за приключване на въглищната генерация. Закъсняваме с прехода, който трябва да е поне 10-годишен. Паро-газова централа е нежелателна, тъй като няма да е ефективна и изгодна, няма да реши проблемите - нито ще е с достатъчен капацитет, нито пък ще наеме много работници. По проблема с "Марица-изток" кметът каза, че има внесена декларация за подкрепа в Общински съвет Стара Загора против затварянето на комплекса. (Припомняме, че през юли месец общинският съветник Янко Янков внесе декларация за гласуване и подкрепа от местния парламент - бел. ред.). По думите на Живко Тодоров всички групи трябва да се обединят около внесената декларация и да не се делят. Декларацията следва да се разгледа на председателски съвет и да я гласуват в защита на комплекса.

По думите на Живко Тодоров, нужна е ясна стратегия за създаване на нови икономически зони около Стара Загора. В този дух е и виждането за използване на територията на Летището, което на трябва да продължава да буренясва. Но има разнопосочни настроения спрямо него в обществеността. Кметът припомни, че не е сполучил опитът то да бъде прехвърлено от държавата на Община Стара Загора.

За възстановяване на горелия блок на бул. "М. Кусев" се очаква държавата да помогне със средства за възстановяването му по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

#

Още от Община

Временна организация на движението и обществения транспорт във връзка с провеждането на "Маратон Стара Загора 2024"
27/03/2024 Община
Временна организация на движението и обществения транспорт във връзка с провеждането на Маратон Стара Загора 2024
Община Стара Загора въвежда временна организация на движението във връзка с провеждане на Маратон Стара Загора 2024, за да осигури безопасността и спазването на реда за организиране и провеждането му на 31.03.2024 г. от 8.30 часа. Маратонът ще започне от бул. Цар Симеон Велики № 107 (срещу сградата на Община Стара Загора) и ще продължи по бул. Цар Симеон Велики на изток, към бул. Свети Патриарх Е...
Делегация от Стара Загора бе на проучвателно посещение в град Лодз, Полша
26/03/2024 Община
Делегация от Стара Загора бе на проучвателно посещение в град Лодз, Полша
През изминалата седмица делегация от Стара Загора осъществи проучвателно посещение в град Лодз, Полша, което беше в рамките на проект за разработване на Стратегия за развитие на иновациите, дигитализацията и предприемачеството в област Стара Загора. То бе организирано в сътрудничество с главна дирекция Подкрепа на структурните реформи към Европейска комисия, Прайсуатърхаус Купърс в качеството му н...
За първи път в Стара Загора ученици търсят нови инициативи и съмишленици чрез „Панорама на младежките организации“
26/03/2024 Община
За първи път в Стара Загора ученици търсят нови инициативи и съмишленици чрез  Панорама на младежките организации
За първи път в Стара Загора младежи подеха инициатива под надслов Панорама на младежките организации. Участие в Панорамата взеха общо осем младежки организации, сред които Младежкият общински съвет, Съветът на младите омбудсмани, Международният младежки център, Българският червен кръст, неправителствените организации Z клуб, Лео клуб, Лайънс клуб и други. Водещ на събитието беше заместник-кметът ...
Представители на държавни и местни органи дискутираха по новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения в Стара Загора
26/03/2024 Община
Представители на държавни и местни органи дискутираха по новия Закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения в Стара Загора
Община Стара Загора със съдействието на Комисията за защита на личните данни, Международния Републикански институт /ААМР/, Националното бюро за правна помощ и Базелския институт по управление (Конфедерация Швейцария) беше домакин на обучение за представители на държавни и местни органи на управление по Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения. ...
"НеОчаквана изложба" реди Димо Генов в Старозагорската художествена галерия
25/03/2024 Община
НеОчаквана изложба реди Димо Генов в Старозагорската художествена галерия
На 28 март от 18.00 часа Художествена галерия Стара Загора кани жители и гости на града на една НеОчаквана изложбаrdquo;, в която ще бъдат показани 74 живописни творби малък формат на старозагорския художник Димо Генов. Произведенията са създадени през различен времеви период и обхващат художествените търсения на автора от 60-те години и до днес. Въпреки множеството негови участия в различни худо...