Комисията по земеделие в Европарламента призова за забрана на клетъчното отглеждане в животновъдството

Комисията по земеделие в Европарламента призова за забрана на клетъчното отглеждане в животновъдството

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com
*

Брюксел, 08 юни 2021 г. – Комисията по земеделие на Европейския парламент призова днес Европейската комисия да предложи законодателство за забрана върху отглеждането на селскостопански животни в клетки.

Приемайки резолюция относно Европейската гражданска инициатива “Край на клетките”, искаща премахването на клетките в животновъдството, Комисията по земеделие призова Европейската комисия да предложи ревизия на европейската директива за селскостопански животни, Директива 98/58/ЕО “с цел постепенното прекратяване употребата на клетки в животновъдството в ЕС” и с поглед към гратисен период до 2027 г. (Компромисно изменение 1).

Тя също призовава Европейската комисия да ускори преразглеждането си на законодателството на ЕС за защита на животните, призовавайки към “резултати до 2022 г.” вместо предвидения срок до 2023 г. (Изменение 108).

Резолюцията също “настоява всички животински продукти, внесени в ЕС, да бъдат произвеждани в пълно съответствие със съответното законодателство на ЕС, включително употребата на алтернативни системи на отглеждане без клетки” (Изменение 181) и подчерта важността на предоставянето на адекватни стимули и финансови програми за подкрепа на животновъдите по време на прехода (Параграф 8).

В допълнение резолюцията “призовава […] Европейската комисия да предложи конкретно законодателство за минимални стандарти за защита на зайците в животновъдството” (Изменение 153).

Резолюцията ще бъде гласувана от Европейския парламент по време на първото пленарно заседание през настоящия месец юни.

Тя е била съставена след изслушване на 15 април за Европейската гражданска инициатива “Край на клетките”, което демонстрира широка подкрепа за забрана на клетките от страна на евродепутатите и представители от други институции на ЕС, включително Европейската комисия.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войцеховски заяви по време на изслушването, че Еврокомисията напълно подкрепя имплементирането на нужната трансформация и обеща да работи интензивно, за да улегне тя в законодателството.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис също подчерта тогава, че: “Предприемаме стъпки за конкретно действие, защото, както многократно съм заявявала, здравето и защитата на животните са много нависоко в нашия дневен ред.”

Коментирайки резолюцията на Комисията по земеделието към Европейския парламент, Стефан Димитров от сдружение КАЖИ, една от българските организации, участващи в Европейската гражданска инициатива “Край на клетките”, каза: “Тази резолюция е допълнително потвърждение, че като повечето граждани на ЕС, европейските законодатели също искат да прекратят жестоката практика за отглеждане в клетки на над 300 милиона селскостопански животни в Съюза. Поздравяваме Еврокомисията по земеделието, че разпознава и приема нуждата от тази важна промяна. В светлината на тази резолюция и ангажимента на Еврокомисаря по земеделието по време на изслушването на 15 април, сега насочваме погледите си към Европейската комисия да предложи нужното законодателство в най-кратък срок.”
#

Още от Свят

За първи път повече вятър, отколкото газ в енергийния микс на Европа
10/02/2024 Свят ЕС
За първи път повече вятър, отколкото газ в енергийния микс на Европа
По-малкото търсене и повечето вятърна и слънчева енергия са намалили емисиите в енергийния сектор на ЕС през 2023 г. Вятърната енергия на Европа е в състояние да покрие всичките нужди на Франция от електроенергия. Емисиите в енергийния сектор в ЕС са намалели по-рязко миналата година от всякога, сочи експертен анализ. 19-процентната редукция на емисиите се дължи на резкия спад в производството на...
WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората
16/11/2023 Свят
WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* Природните бедствия са вече и у нас. Как да им противодействаме? С всеки изминал ден климатичните промени оказват все по-голямо влияние върху живота на Земята. Днес по-чести и по-интензивни катаклизми излагат на риск както природните екосистеми и тяхното биоразнообразие, така и нас хората. Мощни горски пожари и продължителни периоди на засушавания и недостиг на вода б...
HAARP ли предизвика червеното сияние, което наблюдавахме?
06/11/2023 Свят САЩ
HAARP ли предизвика червеното сияние, което наблюдавахме?
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* След червеното сияние, което беше наблюдавано в България и съседните страни, хората започнаха да се питат дали пък то не е предизвикано от работата на Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания (HAARP) на САЩ. В сайта на NOAA се твърди, че най-южната ширина, на която може да се наблюдава северното сияние, минава примерно през средата на Германия и Полша,...
Максим Бехар: Преходът по Ел Камино ще ви промени завинаги - нова книга
11/09/2023 Свят ЕС
Максим Бехар: Преходът по Ел Камино ще ви промени завинаги - нова книга
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Премиерата на Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие първата му съвместна книга с Венета Писарска, ще се състои на 18 септември в One More Park Bar в София 11 септември 2023 г., София Най-новата книга Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие на световно признатия PR експерт Максим Бехар и съпругата му Венета Писарска ще е на пазара от 19 септември. Това е първа...
Призовават за забрана на ферма за октоподи в Испания
16/03/2023 Свят ЕС
Призовават за забрана на ферма за октоподи в Испания
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Според плановете на компанията Nueva Pescanova, около един милион октоподи ще бъдат развъждани годишно във ферма в Гран Канария, Испания. Нов доклад разкрива рисковете и жестокостта от подобни ферми. Неправителствената организация за защита на животните Състрадание в световното фермерствоrdquo; и Еврогрупа за животнитеrdquo; (най-голямата коалиция от организации за защит...