Старозагорски ученици се обучаваха в Детско полицейско управление

Старозагорски ученици се обучаваха в Детско полицейско управление

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Третокласници от Начално училище „Димитър Благоев“ завършиха днес първата година от обучението си по програмата на МВР „Детско полицейско управление“. В продължение на две години те ще се запознаят с работата на полицейските служители, на пожарникарите, на съдиите. Ще участват и в различни ситуации свързани с полицейското разследване.

Днес малчуганите бяха посрещнати от своите обучители пред сградата на Първо районно управление „Полиция“. Там те се запознаха с полицейските кучета Арс-патрулно следово куче, което е обучено да издирва хора и с малката Ира, само на два месеца и половина, която ще се обучава в откриване на взривни вещества. Малките доброволци можеха да влязат в полицейската кола, да натиснат клаксона или да включат сирените.

„Сега ще разгледаме сградата на нашето управление. Ще влезем в помещенията за задържане на пълнолетни и непълнолетни, ще видим стаята на тел. 112 и залата за оперативки“, обясни Кремена Маринова, инспектор Детска педагогическа стая.

След това децата отговаряха на въпроси за правилата за движение по пътищата, както и за опасностите, които дебнат в Интернет. Решаваха и казус свързан с тел. 112 и оказване на помощ на възрастен човек на улицата.

„Възхитен съм от Вашите познания. Вие в пълна степен сте усвоили основните моменти в полицейската работа. Да сте здрави и да споделяте знанията си с Вашите близки“, пожела Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора.

На тържествената церемония по връчване дипломите на доброволците присъстваха още: главен инспектор Жеко Костов, началник сектор „Охранителна полиция“, Донка Вътева, секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, Пламен Тодоров, началник отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ и Жана Минчева, директор на Начално училище „Димитър Благоев“ .

Всички участници получиха грамоти за завършен първи курс и подаръци. Те написаха свои послания и пожелания, които залепиха на специално табло.

Програмата „Детско полицейско управление“, която стартира през 2016 г., е инициатива на Министерството на вътрешните работи. В Стара Загора тя се осъществява в партньорство с Община Стара Загора и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, децата да получат различни умения.
#

 

Още от Община

Тази вечер избират кмет на Млада Загора
04/10/2022 Община
Тази вечер избират кмет на Млада Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*По традиция в навечерието на Празника на Стара Загора в Младежкия дом ще бъде избран кмет на Млада Загора. Събитието е тази вечер от 19.00 часа. Кампанията за избор на кандидати продължи от 19 до 30 септември сред ученическата общност в града. Тази година пред публиката своите идеи ще защитават представители на СУ Тодор Каблешков, ГПЧЕ Ромен Ролан и ТГ Княз Симеон Търнов...
"ZagoraDev" през ноември в Културен център „Стара Загора“
04/10/2022 Община
ZagoraDev през ноември в Културен център  Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Първото по рода си събитие в Стара Загора, насочено към бъдещето на града през призмата на съвременните технологии, ще се случи на 5 ноември (събота). Нова локация и дата за провеждането на ZagoraDev се налагат поради висок интерес, уточняват от отдел Инвестиции на Община Стара Загора. Мястото, където ще се проведе форумът е Културен център Стара Загора бул. Цар Симеон ...
Есенни литературни дни отново под липите от 7 октомври
03/10/2022 Община
Есенни литературни дни отново под липите от 7 октомври
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Градът на поетите, липите и правите улици посреща възобновените Есенни литературни дни на 7 октомври. Откриването ще се състои в залата на Регионална библиотека Захарий Княжески от 17.30 часа. Начало на събитията от XI-тото издание на форума поставя отчитането и награждаването на победителите от тазгодишното издание на Национален конкурс за поезия Акад. Николай Лилиев. З...
Художници се събират за „Есенен салон 2022 г.“ в Стара Загора
03/10/2022 Община
Художници се събират за  Есенен салон 2022 г.  в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Есенен салон отново събира в Стара Загора майстори на четката. Ежегодната среща на творците с публиката е организирана от местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Експозицията ще бъде открита по традиция навръх Празника на Стара Загора в изложбена зала Байер от 18.00 часа. Есенен салон включва общо 88 творби, представящи почти в...
„Икебана и Чудесата на цветята“ идва в Стара Загора
03/10/2022 Община
Икебана и Чудесата на цветята  идва в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Икебана и Чудесата на цветята ще радва жители и гости на града от 4 до 9 октомври, от 10.00 до 19.00 ч., в Народно читалище Свети Климент Охридски 1858 г.. Събитието, организирано от Община Стара Загора и Miracle Ikebana, ще даде възможност на посетителите да се насладят на изложба на икебана, демонстрация как се прави икебана, лекции и беседи, както и тематични работилни...