Митрополит Киприан с преглед на направеното през последната година от Старозагорската митрополия

Митрополит Киприан с преглед на направеното през последната година от Старозагорската митрополия


ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Старозагорският митрополит Киприан направи по време на среща с медиите равносметка за свършеното в периода април 2020 - април 2021 г., както и преглед на предстоящите събития и инициативи на Митрополията.

Част от дейностите на Старозагорската св. митрополия през периода април 2020 – април 2021 г.:

* Изцяло завършен е дигиталният регистър на Старозагорската митрополитска библиотека. Специални благодарности на протодякон Цветан Атанасов.

* Дарение на Стараозагорска митрополия за УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, предназначено за закупуване на тестове за диагностика и лечение на пациенти с КОВИД-19.

* Музикални спектакли в двора на Митрополията по случай 1 юни – Международен ден на детето, съвместно с Държавна опера – Стара Загора.

* Старозагорци посрещнаха и се поклониха пред частица от мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец на 30 юни в катедралния храм „Св. Николай“.

* В Мъглиж на 29 юли бе открит площад и чешма на името на митрополит Калиник.

* Освещаване на храм „Св. Атанасий“ в село Виден – 30 август 2020 г. (Ден по-рано се отслужи молебен в Потопената църква на с. Виден.)

* Правителството одобри 1 612 000 лева за спешни аварийни и реставрационни строителни дейности по камбанарията на храм-паметник манастир „Рождество Христово“ – Шипка.

* Първа копка на параклис „Свети вмчк.Георги Победоносец“ в района на поделението на Втора Тунджанска механизирана бригада – 1 септември 2020 г. Специални благодарности на бриг. ген. Стоян Шопов.

* Първа копка на храм “Св.Киприан Московски - българин“ на 16 септември в кв. "Кольо Ганчев".

* Първа национална среща на православни младежи в Стара Загора под надслов „Заедно в Христа“ – 3 октомври 2020 г.

* Съвместна инициатива на Старозагорската митрополия и Ротари клуб "Стара Загора – Берое" за осигуряване на топъл обяд на медиците на първа линия в Стара Загора през зимния период.

* Правителството отпусна 3 млн. лева за ремонт в манастирски комплекс „Рождество Христово“ в гр. Шипка - 10 март 2021 г. На 1 април започна почистване на сградата, предстои обследване и изготвяне на проект.

Предстоящи дейности:

* Организиране на национална среща на православните свещеници, служещи в местата за лишаване от свобода в комплекса Старозагорски минерални бани. (Не се е провеждала в последните 6 години.)

* Национална среща на православни младежи през втората половина на годината.

* Освещаване на храмове, на които поради пандемията чинът по освещаване е отложен (в селата Сулица, Колена, Оризари).

* Завършване на втория документален филм, посветенна блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий.

* Издаване на книга и специален брой на списанието „Нашата вяра“ във връзка със 150-годишнината от създаването на Старозагорската митрополия - през месец октомври.
#

Още от Стара Загора

Тъжна вест: Почина д-р Светослав Стоименов Тъжна вест: Почина д-р Светослав Стоименов
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Снощи спря да бие едно сърце, помогнало на хиляди други да бият. Почина д-р Светослав Стоименов - лекар, общественик, съпруг и баща. През годините придобива специалности по Вътрешни болести, кардиология, електрокардиостимулация и инвазивна кардиология. Професионалният му път завърши в Acibadem City Clinic УМБАЛ в София, като преди това работи в УМБАЛ Александровска. 27 го...
Изложба в Старозагорската опера - Светлозар Недев на 60 г. Изложба в Старозагорската опера - Светлозар Недев на 60 г.
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*На 7 май от 17,30 ч. във фоайето на Операта ще бъде открита юбилейна изложба живопис Светлозар Недев на 60. Светлозар Недев е роден през 1961 г. в Стара Загора. Възпитаник е на Националната гимназия по фотография и полиграфия в София. Завършил е Варненския свободен университет Черноризец Храбър, има бакалавърска степен по Културология, защитил е магистърска степен в същия...
Солистите на Старозагорската опера представят "Пътищата на любовта" Солистите на Старозагорската опера представят Пътищата на любовта
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Да си поговорим за ЛЮБОВ с Даниела Дякова, Деница Петрова, Ана Михайлова и поета Йордан Пеев Третият концерт от цикъла Музика без границиrdquo; ще бъде представен на 8 май от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. Концертът Les Chemins de Lamour / Пътищата на любовта - по идея на солистката на Държавна опера-Стара Загора мецосопраното Даниела Дякова, ще преведе п...
На Велики Четвъртък митрополит Киприан извърши ритуала „умиване на нозете“ На Велики Четвъртък митрополит Киприан извърши ритуала  умиване на нозете
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*На днешния Велики Четвъртък Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Велик Маслосвет и Вечерня със св. Божествена Василиева литургия в катедралния храм Св. Николай, Стара Загора. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по време на службата владиката извърши чина по умиване на нозете, в който участваха 12 свещенослуж...
Противообществени прояви и престъпления на малолетните и непълнолетните лица в област Стара Загора през 2020 г. Противообществени прояви и престъпления на малолетните и непълнолетните лица в област Стара Загора през 2020 г.
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Малолетни и непълнолетни лица, водени, заведени и снети от отчет в детските педагогически стаи (ДПС) за извършени от тях противообществени прояви и престъпления През 2020 г. на отчет в детските педагогически стаи в област Стара Загора са водени 493 малолетни и непълнолетни лица за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. В сравнение с 2019 г. броят им нам...