Премиерът Борисов: Продължаваме да работим отговорно, докато други променят изборните правила в услуга на Радев

Премиерът Борисов: Продължаваме да работим отговорно, докато други променят изборните правила в услуга на Радев

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Продължаваме да работим отговорно, отчитайки нуждите на различните браншове в тези тежки времена заради пандемията. За съжаление новите кандидати за власт проявяват безотговорност, не отговарят на очакванията на хората и не казват какво ще направят в различните сфери на икономиката, а се занимават само с промени в Изборния кодекс в услуга на президента Радев. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работна среща с представители на туристическия бранш, на която бяха обсъдени мерките за предстоящия нов летен сезон, така че да бъде проведен успешно и България да бъде конкурентна дестинация.

Премиерът Борисов напомни констатациите на международните наблюдатели, че състоялите се преди три седмици избори са проведени честно. Въпреки това сега се сменят правилата, като целта според Борисов е да бъде осигурена служебна победа на Радев. Според министър-председателя заявената от депутата Станислав Трифонов готовност да управлява някога, когато получи цялата власт, е свързана с харченето на още милиони левове от държавата за нови избори. „150 милиона похарчихме и все едно не сме ги харчили“, посочи премиерът резултата от състоялите се избори.

Министър-председателят Борисов изтъкна, че докато в парламента новото мнозинство се занимава само с Изборния кодекс, президентът Радев продължава да бави връчването на втория мандат като според премиера целта е да бъдат сменени правилата за президентските избори. „Защо трябва да се променят правилата? Да не са приели някакъв ангажимент към ДПС?“, добави още Борисов.

В рамките на срещата премиерът обяви, че правителството ще удължи епидемичната обстановка до 31 май. Ще бъдат осигурени предвидимост за туристическия бранш и ясни правила за влизането на туристите в България. Вече започна и ваксинирането на работещите в сферата на туризма. „Ще направим всичко възможно туристите да се чувстват добре в България“, категоричен беше министър-председателят. Борисов напомни, че благодарение на проявената гъвкавост по отношение на мерките, икономиката в страната ни продължава да работи. Същевременно в пандемията България има по-добри резултати в сравнение с държави с продължителен локдаун, където заболеваемостта е по-висока. Премиерът напомни, че страната ни не затвори храмовете, като това ще бъде така и за предстоящите празници, като се спазват препоръките на здравните власти.

Вицепремиерът Марияна Николова обяви, че са приети единните правила за туристическия сезон. Същевременно стартира и рекламна кампания, фокусирана към приоритетните пазари, така че страната ни да има максимално успешен сезон.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов припомни, че още преди месец бе проведена среща с представителите на туристическия бранш по темата за откриването на летния сезон, на която бяха поети два ангажимента. „Първият беше от началото на месец май най-късно да изготвим такива правила за влизане в страната ни, че да бъдат конкурентни на съседните ни държави с оглед да спасим българския туризъм и тази година да имаме един по-добър сезон“, заяви министърът на здравеопазването. Ангелов добави, че в тази връзка на заседанието на Министерския съвет утре ще бъде предложено решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка у нас до 31 май 2021 г.

„След като удължим извънредната епидемична обстановка, от 1 май в страната ще може да влиза по три възможни начина“, подчерта Ангелов. Първият начин ще е с ваксинационен сертификат, който ще удостоверява, че имунизацията на съответния гражданин е завършена с ваксина, която е призната от Световната здравна организация. „Това са ваксините, които се прилагат в Европейския съюз, китайската ваксина, руската ваксина и т.н.“, изброи министър Ангелов. Вторият начин за влизане в България ще е с отрицателен писиар тест или с антигенен тест. „Конкретно за антигенните тестове има списък на ЕС, в който са сертифицирани и признати тестове от определени фирми производители с най-висока надеждност, специфичност и чувствителност“, уточни здравният министър. Третият възможен начин за влизане в страната ще е с документ за преболедуване на COVID-19 в последните 6 месеца.

„Вторият ангажимент, който поехме към туристическия бранш, беше от началото на май да стартираме ваксинацията на всички, които работят в сферата на туризма“, каза още здравният министър. Ангелов информира премиера, че ваксинацията на представители на сектора от област Варна вече започна, подготвя се процесът и в област Бургас, така че всички, които са подали заявление, ще бъдат ваксинирани от началото на май. „Така ще осигурим безопасна работа на всички служители по Черноморието и в страната. Изпълнили сме всичките ни ангажименти“, категоричен бе Ангелов.

Представителите на туристическия бранш, които участваха в срещата, изразиха одобрение относно наличието на ясни правила и мерки, така че България да бъде популяризирана като безопасна дестинация през туристическия сезон. „Приветствам Вашите решения и се надяваме на добър сезон“, заяви Бранимир Миланов, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, изрази очакване за значителен ръст на чуждестранните туристи в България. „Миналата година сме имали около 4 млн., вече планираме над 9 млн. чужденци да влязат в страната, което ще има огромен икономически ефект за България“, изтъкна Драганов. По думите му се очаква и ръст на пътуващите българи през лятото. Представителите на бранша акцентираха също върху Плана за възстановяване и устойчивост и значението му за българската икономика.
#

Още от България

Близо 100 млн. лева платени през виртуалния ПОС на НАП
05/05/2021 България
Близо 100 млн. лева платени през виртуалния ПОС на НАП
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Онлайн плащането на данъци и осигурителни вноски все по-предпочитано Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през т.нар. виртуален ПОС (е-услугата за плащане с карти) без такси са платени почти 100 млн. лв., а от създаването на услугата са извършени повече от 1,4 милиона трансакции за над 500 милиона л...
Срокът за деклариране на доходите изтича днес
05/05/2021 България
Срокът за деклариране на доходите изтича днес
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Близо 500 000 декларации вече са подадени, 85% по интернет Близо 500 000 граждани са подали данъчните си декларации за облагане на доходите в НАП до момента, 85 % от тях по интернет. Данъчната кампания за деклариране на доходите, получени през 2020 г., приключва в полунощ днес, 5 май за ползващите електронни услуги и в 17,30 ч. за избралите да подадат формулярите си на ха...
В сила са нови Общи условия на „Електроразпределение Юг"
05/05/2021 България
В сила са нови Общи условия на  Електроразпределение Юг
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Изменените текстове отразяват промените в енергийния сектор през последните години и засилват клиентската ориентираност на процедурите в дружеството В сила са нови Общи условия (ОУ) на Електроразпределение Юг (ЕР Юг, част от EVN) дружеството оператор на електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Те са приети с Решение № ОУ-1 / 19.03.2021 г. на Комисията за ене...
Първа среща на кмета на Казанлък с кандидатките за Царица Роза 2021 Първа среща на кмета на Казанлък с кандидатките за Царица Роза 2021
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*21 казанлъшки абитуриeнтки, кандидатки за короната на Царица Роза 2021, се срещнаха за първи път днес с кмета Галина Стоянова в Зала 6 на Община Казанлък. Гответе се за красив празник, за розобер, за шествие - обърна се към момичетата Галина Стоянова, като ги приветства в Общината. - Полагаме много усилия през годините да докажем, че в този конкурс няма лобита. Журито сег...
Panda Labs на WWF гледа към бъдещето на мобилността
28/04/2021 България
Panda Labs на WWF гледа към бъдещето на мобилността
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Програмата за младежки иновации на WWF полага началото на третия си семестърВремето лети и ние с него! Последният семестър за този сезон на програмата за младежки иновации Panda Labs чука на вратата. В него природозащитници, ментори и десетки любознателни ученици и студенти от цяла България рамо до рамо ще търсят варианти как да превърнат съвременното придвижване в ефектив...