Предстоят ни 10-12 години поетапно преструктуриране на енергийни мощности - Драгомир Стойнев за пътя на енергийната трансформация

Предстоят ни 10-12 години поетапно преструктуриране на енергийни мощности - Драгомир Стойнев за пътя на енергийната трансформация

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*

На тези избори в Старозагорско ще се реши не само бройката на депутатите от региона, но и колко качествени хора ще излъчи той да работят по голямата тема – опазване на потенциала на Маришкия басейн и превеждането му през предизвикателството към декарбонизация и нулеви емисии. Много е важно тази тема да е споделена отговорност на изпълнителна, законодателна, местна власт, бизнес и гражданско общество. Ревнивото й разглеждане само през призмата на евро-милиони за проекти и затварянето й само на ниво изпълнителна власт, който и да я формира, ще е най-вредното нещо, което може да се случи. Казвам го с ясното съзнание, че БСП е основен претендент за властта, и аз като неин представител ще съм първият, който ще поиска широк и работещ формат за подготовка на Териториален план за справедлив преход. 

Внимателно следих дебата и позициите на колегите от целия политически спектър. От страх да не уплашим „избирателя“, като говорим с него откровено, през популистки обещания, че ще държим на статуквото, до оптимистични картини на бум на нови технологии и производства в „зеления“ Маришки басейн… В кампанията имаше от всичко. 

Истината е, че това, което ни предстои, е един много дълъг и нелек процес, разделен на отделни етапи и нужда от много прецизно стратегическо планиране и засилване на действията. Предстоят ни 10-12 години на преход, които трябва да минат без каквито и да е социално-икономически сътресения. Другата истина е, че темата не засяга само Старозагорско, а националната сигурност чрез енергийната система и икономическата стабилност чрез необходимостта от евтин енергиен ресурс. До момента изоставаме, но аз смятам, че България има капацитет да се справи, стига да спазва две неща: да бъде оперативна и прагматична. Оперативна, за да наваксаме изгубеното време. Прагматична, за да прецизираме най-добрия и печеливш сценарий. Ако следващото правителство не обяви за приоритет превеждането на Маришкия басейн през Зелената сделка, трябва да бъде организиран силен обществено-политически натиск в тази посока.

Това е основната, най-важната задача, която трябва да стои пред всеки отговорен представител на областта след 4 април. Закъсняхме достатъчно по време на управлението на ГЕРБ, трябва да наваксваме. Изборите и формирането на следващия кабинет не трябва да стават причина за ново забавяне. 

Планът за справедлив преход трябва да съдържа описание на процеса на преход към неутрална по отношение на климата икономика на национално равнище, в т.ч. срокове за ключовите етапи на прехода. Т.е. на първо място този план трябва да съдържа ясна и конкретна цел, която преследва. А именно да запазим действащите ТЕЦ, като ги преструктурираме, така че към 2050 г. производството им да бъде с нулеви емисии на парникови газове. 

И тук идва трудната част - а именно какви заместващи производствени мощности могат да бъдат създадени, така че да гарантираме балансиращите мощности в енергийната система и в същия момент да гарантираме работните места на заетите в комплекса. Заместването изцяло с възобновяеми енергийни източници е невъзможно поради непредвидимостта им, тъй като са зависими от наличието на различни природни фактори – слънце, вятър, вода. Повечето ни съседи се ориентират към микс от различни енергийни източници, като включват временно използване на природен газ, ВЕИ и водород, произведен от електролиза на вода, а така също и технологията за уславяне и съхранение на въглерод.

В рамките на първият етап по пътя на енергийната трансформация е необходимо изграждането на фундаменталната инфраструктура, необходима за новата „зелена икономика“, без която никаква част от нея няма да работи. Тук може да бъде предвидено поетапното преструктуриране на въглищните мощности в парогазови. Това означава преструктуриране на самите производствени мощност, така и на довеждащата инфраструктура от и към централите. 

Важен елемент е тази инфраструктура да бъде съвместима и с производствен капацитет за енергия произведена и от водород, за да бъде използвана и в бъдеще. Тъй като природният газ също произвежда макар и много по-ниски емисии на парникови газове ще е необходимо и въвеждането на технологията за улавяне и съхранение на въглерод, а малко по-късно и на тази за утилизацията т.е. последващото му използване. Паралелно с това е необходимо изграждането на нови ВЕИ-проекти, чийто излишък от електрическа енергия може да се използва за производството и на водород произведен чрез електролиза на вода. 

Първите сектори, които ще започнат въвеждането на водорода, са товарният транспорт (пътен и железопътен) и авиацията, които могат да се възползват от много високата енергийна плътност на течния водород. Тежката индустрия също, тъй като тя се нуждае от висока температура, която водородът може да достави по-добре от електричеството. Водородната икономика има огромен потенциал да създаде и нови възможности и работни места - от инженери и проектанти на водородни енергийни системи и инженери, разработващи превозни средства с горивни клетки, до техници за производство и изпитване на водородни горивни клетки, техници на системи за водородни горивни клетки,  оператори на зарядни станции за водород и работници в строителството на водородни тръбопроводи. За да бъдат заети тези нови работни места обаче, трябва процесите по преструктуриране на мощностите и процесите по преквалификация да вървят паралелно.

В рамките на следващият етап когато се очаква търсенето на водорода да се покачи драстично, а също така и цената му вече да бъде по-достъпна, може да се започне поетапната замяна на природния газ с водород. Заедно с това може да се изгради и системата за утилизация на вече съхранения въглерод, който заедно с водорода да се използва като база за производството на различни синтетични горива, например синтетичен керосин в авиацията, синтетично дизелово гориво за автомобилите и различни молекули, използвани в производството на химикали и торове.

За всеки етап от този преход е необходимо да бъдат определени социалните предизвикателства и мерките, които се предвиждат за тяхното преодоляване. 

Освен всичко останало, за финансирането на този план в никакъв случай не сме ограничени само по Фонда за справедлив преход. Напротив, в него трябва да се опише допълняемостта с други програми на Съюза и стълбовете на механизма за справедлив преход за даване на отговор на установените потребности от развитие – т.е. могат да се ползват и средствата по механизма за възстановяване и развитие и 20% от парите по Многогодишната финансова рамка. 

Процесът на трансформация на Маришкия басейн трябва да бъде внимателно разглеждан в рамките на цялостния процес по пътя към нулеви нетни емисии на парникови газове и в рамките на европейските политики.

*

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
#

Още от Избори

Трима от избраните в Стара Загора предпочетоха да останат депутати от другия си избирателен район
11/04/2021 Избори
Трима от избраните в Стара Загора предпочетоха да останат депутати от другия си избирателен район
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Централната избирателна комисия съобщи следното: Красимир Георгиев Вълчев заявява на 9 април, че желае да остане избран в листата на ГЕРБ-СДС в Тридесети изборен район Шуменски;Халил Реджепов Летифов заявява на 9 април, че желае да остане избран в листата на Движение за права и свободи - ДПС в Първи изборен район Благоевградски;Мая Божидарова Манолова-Найденова заявява ...
ЦИК обяви поименно народните представители в 45-ото Народно събрание
11/04/2021 Избори
ЦИК обяви поименно народните представители в 45-ото Народно събрание
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Централната избирателна комисия обяви поименно избраните за народни представители в 45-ото Народно събрание. В 27-ми Старозагорски изборен район 11-те мандата заемат следните участници в листите на партиите и коалициите: № по ред, № в листата, име, % преференции ГЕРБ-СДС ---->1. 101 Красимир Георгиев Вълчев 65.55* -> остава в Шумен2. 102 Маноил Минчев Манев -3. 103 Илиа...
Разпределение на мандатите за 45-то НС в страната и 27-ми Старозагорски избирателен район
09/04/2021 Избори
Разпределение на мандатите за 45-то НС в страната и 27-ми Старозагорски избирателен район
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*В първите часове на днешния 9 април Централната избирателна комисия обяви разпределението на мандатите по партии и коалиции в страната, както и разбивката им по избирателни райони. В 27-ми Старозагорски многомандатен район по 3 мандата от общо 11-те вземат коалиция ГЕРБ-СДС и ПП Има такъв народ. 2 мандата получава БСП, а по 1 - ДПС, Демократична България и Изправи се! Мут...
Ето и резултатите след 100% обработени СИК протоколи в РИК
06/04/2021 Избори
Ето и резултатите след 100% обработени СИК протоколи в РИК
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*Преднината на ГЕРБ пред Има такъв народ е 8,52% 28 ГЕРБ-СДС 837 671 26.18%29 ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД 564 989 17.66%4 БСП за БЪЛГАРИЯ 480 124 15.01%9 Движение за права и свободи - ДПС 335 701 10.49%11 ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 302 270 9.45%18 ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! 150 921 4.72%1 ПП ВМРО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ 116 430 3.64%14 ...
Резултати в страната към 1.00 ч. на 6 април, при обработени 98,93% СИК протоколи в РИК
06/04/2021 Избори
Резултати в страната към 1.00 ч. на 6 април, при обработени 98,93% СИК протоколи в РИК
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com*28 ГЕРБ-СДС 828 628 26.14%29 ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД 562 005 17.73%4 БСП за БЪЛГАРИЯ 476 354 15.02%9 Движение за права и свободи - ДПС 327 964 10.34%11 ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНИЕ (ДА България, ДСБ, Зелено движение) 301 705 9.52%18 ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН! 150 272 4.74%1 ПП ВМРО БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ 115 804 3.65%14 БНО 94 004 2.96%5 ВЪЗРАЖДАНЕ 78 176 2.47%24 ПАТРИ...