Моника Динева: БСП предвижда пълен преглед на законодателството

Моника Динева: БСП предвижда пълен преглед на законодателството

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Нужни са ясни и точни правила при внасяне на законопроекти от народни представители – публикация и обществено обсъждане на законопроекта

„БСП има ясна визия за управление във всяка една сфера на обществения живот и предлага конкретни мерки, предвижда и пълен преглед на законодателството», заяви адв.Моника Динева, кандидат за народен представител в листата на «БСП за България» в бюлетината с №4.

Според юристката следва да се преустанови порочната практика за драстична промяна на закони чрез преходни и заключителни разпоредби на други нормативни актове. «По този начин се избягва мотивирането и публичното обсъждане на промените, които в повечето случаи са лобистки или взети под определен натиск. Подобни действия затрудняват синхронизацията на законодателството и ставаме свидетели как разпоредби на един закон противоречат на норми от друг закон. Това от своя страна води до несигурност, порочност и оборимост на правоприлагането и има за последица, че по идентични казуси, съдът се произнася по различен начин», обясни Динева.

«Друг акцент в програмата на БСП е предвидимост на законодателството, тъй като досега чрез честата промяна на действащите нормативни актове се въвеждат коренно противоположни правила, които водят до объркване у субектите и респективно предполагат множество нарушения и грешки. В повечето случаи промените са необмислени, съдържащи многозначителни фрази и предполагат разширително тълкуване, което е неприемливо», допълни юристката.

Тя подчерта, че пълният преглед на законодателството цели: отмяна на морално остарели закони или привеждането им в съотвествие с актуалните обществени отношения, които да регулират (напр.Закон за лицата и семейството); ограничаване на възможностите обществени отношения да бъдат регламентирани с подзаконови нормативни актове – драстичен пример за това са многобройните наредби и правилници за прилагане на законите. Съществен проблем е, че тези подзаконови нормативни актове не се актуализират своевременно и прилагането им води до парадокси в правото.

Моника Динева посочи още акценти:

• Бързо и ефективно правораздаване – да се направи обстоен преглед на натовареността на съдилищата, защото еднакви по степен съдилища са с различна натовареност. При необходимост да се назначат повече на брой съдии.

• България се нуждае от нов Наказателен кодекс. Настоящият е морално остарял и промените, които се правят в него са „на парче“, без да се съблюдава цялостната логика на наказателното правораздаване.

• В НПК да бъде включена разпоредба, която да поставя срок за прилагането на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ в съдебната фаза на наказателното производство. Такава разпоредба е налична само относно досъдебното производство.

«БСП е за създаване на ясни и точни правила при внасяне на законопроекти от народни представители – публикация и обществено обсъждане на законопроекта. Всички предлагани промени в законодателството могат да станат факт, ако избирателите ни дадат своя вот и гласуват на 4.04 с бюлетина 4» , призова Моника Динева.

Моника Динева е юрист. Председател е на Дисциплинарния съд при Адвокатска колегия – Стара Загора. Общински съветник от групата на БСП в Общински съвет - Казанлък. Член на Постоянната комисия по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт и ПК по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете, издадени от органите на изпълнителна власт.

Платена публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#

Още от Избори

ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
06/11/2023 Избори
ГЕРБ печели кметове в 18 старозагорски села, ЗНС в 3, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ в 2, един е независим
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*На Местните избори 2023 г. за кметове в населените места от община Стара Загора са избрани следните кандидати: От ПП ГЕРБ: Хан Аспарухово - ПЕТЪР ПЕТРОВ ПЕТКОВ - 60.18%Пшеничево - ЕЛЕНА ЕНЧЕВА КОСТАДИНОВА - 97.92%Горно Ботево - ПЕТКО СТОЯНОВ ПЕТКОВ - 69.59%Хрищени - РАДКА ЦВЕТКОВА ЖЕЛЕВА - 67.50%Колена - ЯНКО СТЕФАНОВ ЯНКОВ - 59.62%Борилово - ПЕТЪР КОЙЧЕВ КОЙЧЕВ - 56.10...
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
30/10/2023 Избори
Живко Тодоров печели четвърти кметски мандат в община Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* При 100% обработени протоколи резултатите за избор на кмет в община Стара Загора са следните: ЖИВКО ТОДОРОВПП ГЕРБ 28 007 55.64% ИСКРА МИХАЙЛОВАВЪЗРАЖДАНЕ 6 590 13.09% МАРИЯ ДИНЕВАЗемеделски НАРОДЕН СЪЮЗ 5 840 11.60% ИВАН ВЪРЛЯКОВБСП ЗА БЪЛГАРИЯ 3 383 6.72% ДИМИТЪР ЧОРБАДЖИЕВКОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ 3 126 6.21% * Не подкрепям никого -...
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
29/10/2023 Избори
Искра Михайлова със сигнал до прокуратурата след получен по погрешка СМС
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*За предполагаем опит за покупко-продажба на гласове на местния вот сигнализира депутатът и кандидат за кмет на Стара Загора от Възраждане Искра Михайлова. Тя е подала сигнал в прокуратурата за случая и настоява за разследване [на евентуално престъпление или провокация - бел. ред.]. Конкретният повод е получен на телефона на Михайлова СМС, текстът на който гласи следното...
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
29/10/2023 Избори
ГЕРБ настоява за отстраняване на член на секционна избирателна комисия в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Общинският ръководител на ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов внесе сигнал в Общинската избирателна комисия. В него се казва: Д-р Кирил Георгиев се явява като кандидат за общински съветник от местна коалиция Земеделски народен съюз, а съпругата му Лидия Георгиева е член на СИК № 128 в Стара Загора. В случая е налице несъвместимост по смисъла на чл. 96, във вр. с чл. 66, ал. ...
Искра Михайлова: Гласувах за промяна в Стара Загора
29/10/2023 Избори
Искра Михайлова: Гласувах за промяна в Стара Загора
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Искра Михайлова, кандидат за кмет на Община Стара Загора от партия Възраждане, гласува в 9 часа тази сутрин в сградата на Математическата гимназия. Заедно с нея беше и дъщеря й Дарина, дванадесетокласничка, която упражни за пръв път правото си на глас след навършване на пълнолетие. Гласувах за промяна в Стара Загора - каза Искра Михайлова, за разчупване на феодалния моде...