Тракийският университет започва работа по научна програма "Интелигентно животновъдство"

Тракийският университет започва работа по научна програма Интелигентно животновъдство

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписаха споразумение по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“ - ИНТЕ-ЖИВО, финансирана от Министерството на образованието и науката.

По програмата Тракийският университет оглавява консорциум, съставляван от водещи академични институции в България: Аграрен университет - Пловдив; Технически университет – София; Русенски университет “Ангел Кънчев”; Институт по информационни и комуникационни технологии – БАН; Институт по механика – БАН; Институт по биология и имунология на размножаването "Акад. Кирил Братанов"(ИБИР–БАН); Селскостопанска академия (ССА).

Продължителността на Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“ е три години, с общ бюджет 4 500 000 лв.

Основната цел на научната програма е провеждане на фундаментални и приложни научни изследвания за предоставяне на животновъдното направление на иновативни методи и средства за интелигентно и ефективно животновъдство с намалени човешки ресурси и намалено въздействие върху околната среда.

Ректорът на ТрУ доц. Ярков обяви, че част от дейностите на новосъздадения Институт за устойчив преход и развитие и работните пакети на програмата ИНТЕ-ЖИВО ще са взаимносвързани: „Една от основните мисии на ИУПР е да подпомогне държавата в трансформация на стопанския модел от линейна икономика с много отпадъци към кръгова икономика, биоикономика, нисковъглеродни производства, щадящи околната среда. Целият процес на трансформация на икономическия модел трябва да се извърви чрез социална справедливост, за което ИУПР е призван да бъде гарант с това широко участие в него както на бизнеса, така и на синдикатите, на науката и на местната власт.

Предвижда се през месец май говедата Галуей, които университетът закупи от Германия с цел научно-развойна дейност, да бъдат настанени на територията на рекултивираните терени край Гълъбово или Раднево. От своя страна те ще облагородят почвата, а от друга – за тяхното отглеждане и наблюдение ще бъдат използвани иновативните методи по Националната научна програма „Интелигентно животновъдство“.

Новите модели в животновъдството налагат и разкриването на нови специалности, насочени в Агроенергетиката – специалност „Агротроника“ и специалност „Продоволствена сигурност“, обявиха още от ректорското ръководство на ТрУ и МОН.

Основните дейности и задачи са планирани логически в 12 работни пакета:

* Работен пакет 1: Роботизирани системи за доене – Създаване на системи за автоматичното доене на крави и приложение на роботи в различни процеси на животновъдството.

* Работен пакет 2: Роботизирани системи и форми за отглеждане на животни – Автоматично хранене, поене, почистване и дезинфекция на помещенията, автоматично претегляне и преброяване на животните и др.

* Работен Пакет 3: Интелигентни системи за осигуряване на генетичен прогрес – Системи за геномна оценка. Системи за сексиране на семенна течност. Създаване на технология за производство на сексирани ембриони.

* Работен пакет 4: Интелигентни системи за наблюдение и анализ на продуктивността на пасища и ливади – стационарни и мобилни сензорни комплекси за пробовземане и наблюдение на параметрите на почвата и тревостоя, компютърно зрение и дистанционни методи за получаване на информация относно състоянието и качествата на растителната маса.

* Работен пакет 5: Кибер-физични системи за мониторинг – включващи IoT устройства и сензорни системи за мониторинг на заобикаляща среда, здравето, растежа, поведението, репродукцията, емоциите и стреса на животните, както и GPS маркиране за следене и броене на животните.

* Работен пакет 6: Кибер-физични системи за интелигентно управление на комплексите за отглеждане на животни – включващи IoT устройства и сензорни системи за контролиране на влажност, температура, вентилация, осветеност, запрашеност, ниво на въглероден двуокис и други параметри.

* Работен пакет 7: Безпилотни летателни апарати – оборудвани с камери за следене и броене на животните на открито и инфрачервени камери за следене на здравето на животните (следене на температурата).

* Работен пакет 8: Сервизни роботи и дронове за складиране и/или доставка на готова продукция – за управление взаимодействието с клиентите за събиране и доставка на поръчки, което ще оптимизира процеса, ще повиши капацитета и ще намали срока за доставка.

* Работен пакет 9: Управление на складови наличности – храни и течности за животните, хладилни складове за месо и мляко. Обработка и разпределение на доставки.

* Работен пакет 10: ИКТ технологии във финансовата, икономическата и отчетната дейност – оценка на риска, бази данни, комуникации, вътрешна мрежа, интернет.
* Работен пакет 11: Цифрови технологии в обучението, преподаването, работата с млади таланти и специални целеви групи.

* Работен пакет 12: Интелигентно управление на отпадъците като елемент от кръговата икономика – включващо утилизация на биоразградимите отпадъци, намаляване на екологичното замърсяване и повишаване на енергийната ефективност в животновъдните стопанства.
#

Още от Стара Загора

Нова платформа за студенти и работодатели в Тракийския университет Нова платформа за студенти и работодатели в Тракийския университет
Kadri.bg свързва студенти с работодатели Нова платформа за бърза връзка студент-работодател ще заработи в Тракийския университет. Затова се договориха ректорът проф. д-р Добри Ярков и Кристиян Райчев, управител на фирмата, създала системата. Чрез нея ще се подпомагат едновременно както студентите за тяхното кариерно развитие, така и бизнесът за по-успешно откриване на специалисти и сформиране на ...
Швейцарски терапевт в Медицинския колеж на Тракийския университет Швейцарски терапевт в Медицинския колеж на Тракийския университет
Квантова система ли е човешкото тяло? С този въпрос и изнесената след това лекция, посветена на фасцията, Мария Якоб - кинезетерапевт от Швейцария, прикова вниманието на студенти от Медицинския колеж на Тракийския университет. Повече от два часа тя говори, показва, демонстрира и отговаря на въпроси на младежите от първи и втори курс, специалност Рехабилитатор, както и на студенти от Медицинския ф...
"Ате Пласт" залеси с нови 300 борови дръвчета парк "Борова гора" в Стара Загора Ате Пласт залеси с нови 300 борови дръвчета парк Борова гора в Стара Загора
По повод своята 30-годишнина през 2024 година, Ате Пласт ООД, заедно със своите служители, засадиха нови 300 дръвчета в района на парк Борова гора. Инициативата се реализира в партньорство с ДГС-Стара Загора и Общинско звено Озеленяване и комунални дейности. Със съдействието на стопанството, компанията взе предвид конкретните нужди на района и подходящите дървесните видове, за да бъде кампанията ...
Показ на въоръжение и техника организира 2-ра Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора по случай 20 години от членството на Република България в НАТО Показ на въоръжение и техника организира 2-ра Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора по случай 20 години от членството на Република България в НАТО
Във Втора Тунджанска механизирана бригада на 28.03. и 29.03.2024 г. (четвъртък и петък) от 10.00 до 16.00 часа е планирано провеждането на Ден на отворени врати във връзка с отбелязване на 20-годишнината от членството на Република България в НАТО. Денят на отворените врати ще се проведе във военно формирование 24150 Стара Загора, ул. Августа Траянаrdquo; №23. За отбелязване на годишнината и с ц...
"Родина" кани на рожден ден, две срещи с автори и вълнуваща поезия в театъра Родина кани на рожден ден, две срещи с автори и вълнуваща поезия в театъра
Уважаеми приятели, Каним ви на поредица от вълнуващи събития, организирани от Библиотека Родина, които ще се проведат през следващата седмица. Присъединете се към нас, за да отбележим Благовещение - рождения ден на Библиотека Родинаrdquo;, който тази година съвпада и с Деня на европейските автори. Ще отпразнуваме всичко това подобаващо в компанията на праправнука на един от основателите на Родин...