Италия спира да развъжда норки през 2021 заради рисковете от опасни мутации на COVID вируса

Ферма за кожи във Финландия. Снимка: КАЖИ
Италия спира да развъжда норки през 2021 заради рисковете от опасни мутации на COVID вируса

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*

От началото на годината след Швеция и Италия се нареди до страните, които предприеха мерки и забраниха развъждането на норки във фермите за кожи. В същото време нови научни доклади потвърдиха рисковете за човешкото здраве от фермите за норки.
*

Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца подписа нова наредба, удължаваща забраната за развъждане в италианските ферми за норки до 31 декември 2021 г. Италия предпочете да не допусне риска евентуален мутирал вирус да премине от фермите към хората със сериозни последици за пандемията.

В публикуван в края на януари научен доклад на Европейския орган за безопасност по храните (EFSA) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) се казва, че “всички ферми за норки трябва да се считат за изложени на риск от SARS-CoV-2”.

В доклада се посочва, че към датата на публикуването над 400 са заразените ферми за норки в Европейския съюз. Вирусът е идентифициран в 9 от всички 14 страни, в които се отглеждат норки за кожи, в това число и в съседната на нас Гърция. В него се препоръчва на страните-членки да въведат редица системи за мониторинг – с редовни тестове на всички хора в контакт с норки, тестване на умрели и болни животни и генетично секвениране и анализ за проследяване на източниците на огнища на заразата и възникването на опасни мутации.

От сдружение КАЖИ – организацията, която се занимава с активно с фермите за норки у нас – коментират: “Въвеждането на тези мерки е изключително скъпо и ще бъде финансирано предимно с парите на данъкоплатците, въпреки че повечето граждани на ЕС са против фермите за кожи. Независимо от разходите, едно е ясно: Мерките за биосигурност и надзор не са ефективни колкото първоначално се предполагаше. Макар с тях да могат да се установят огнища на COVID-19 по-рано, те не могат напълно да предотвратят заразяването на норки. Затова ние се нареждаме до всички организации за животните и до дългия списък от реномирани европейски учени като призоваваме за незабавно прекратяване на дейността на всички ферми за норки.”

Учени от десетки държави, в това число и от България, подписаха становище, с което призоваха европейските институции към спешно прекратяване на отглеждането на норки в цяла Европа.

Мерките в Италия и Швеция са пример за това, как държавата може да минимизира риска от фермите за норки. В Италия сега има 6 ферми с около 7000 разплодни животни, които няма да бъдат оплодени тази пролет и така ще се предотврати увеличаването на общия брой норки с повече от пет пъти. В Швеция фермите за норки са 23, а разплодните животни, които са останали в тях, са 90 000. Ако двете страни не бяха предприели тези мерки, през месец май животните в тях щяха да са над половин милион.

От КАЖИ съобщават, че в България действащата ферма за норки е само една, с капацитет близо 129 000 норки. В нея в момента се отглеждат само разплодните животни. БАБХ отказва да предостави информация за броя направени тестове на животните, както и за лабораторните резултати. От писмо на Министерството на здравеопазването става ясно, че един от 33-мата служители във фермата е бил диагностициран с COVID-19.

Въпреки множеството писма от организации и въпреки препоръките на Центъра за оценка на риска по хранителната верига за прекратяване на развъждането на норки по време на пандемия, компетентните институции не са предприели тази мярка. Това означава, че през месец май у нас се очаква да се родят пет пъти повече норки, отколкото са в момента.

Източници: https://www.greenme.it/informarsi/animali/visoni-stop-allevamento-31-dicembre-2021/?fbclid=IwAR0-tW9fmkNrVabkJiFjRmS3bzrfQui7SF3Jl8Lw305Fvhc4Hb72HA4lKmY

https://omni.se/beskedet-inga-nya-minkar-ska-fodas-under-2021/a/M3PWrM


#

Още от Свят

За първи път повече вятър, отколкото газ в енергийния микс на Европа
10/02/2024 Свят ЕС
За първи път повече вятър, отколкото газ в енергийния микс на Европа
По-малкото търсене и повечето вятърна и слънчева енергия са намалили емисиите в енергийния сектор на ЕС през 2023 г. Вятърната енергия на Европа е в състояние да покрие всичките нужди на Франция от електроенергия. Емисиите в енергийния сектор в ЕС са намалели по-рязко миналата година от всякога, сочи експертен анализ. 19-процентната редукция на емисиите се дължи на резкия спад в производството на...
WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората
16/11/2023 Свят
WWF: Климатичните промени правят света все по-опасно място за хората
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* Природните бедствия са вече и у нас. Как да им противодействаме? С всеки изминал ден климатичните промени оказват все по-голямо влияние върху живота на Земята. Днес по-чести и по-интензивни катаклизми излагат на риск както природните екосистеми и тяхното биоразнообразие, така и нас хората. Мощни горски пожари и продължителни периоди на засушавания и недостиг на вода б...
HAARP ли предизвика червеното сияние, което наблюдавахме?
06/11/2023 Свят САЩ
HAARP ли предизвика червеното сияние, което наблюдавахме?
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* След червеното сияние, което беше наблюдавано в България и съседните страни, хората започнаха да се питат дали пък то не е предизвикано от работата на Програмата за високочестотни активни аврорални изследвания (HAARP) на САЩ. В сайта на NOAA се твърди, че най-южната ширина, на която може да се наблюдава северното сияние, минава примерно през средата на Германия и Полша,...
Максим Бехар: Преходът по Ел Камино ще ви промени завинаги - нова книга
11/09/2023 Свят ЕС
Максим Бехар: Преходът по Ел Камино ще ви промени завинаги - нова книга
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Премиерата на Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие първата му съвместна книга с Венета Писарска, ще се състои на 18 септември в One More Park Bar в София 11 септември 2023 г., София Най-новата книга Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие на световно признатия PR експерт Максим Бехар и съпругата му Венета Писарска ще е на пазара от 19 септември. Това е първа...
Призовават за забрана на ферма за октоподи в Испания
16/03/2023 Свят ЕС
Призовават за забрана на ферма за октоподи в Испания
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Според плановете на компанията Nueva Pescanova, около един милион октоподи ще бъдат развъждани годишно във ферма в Гран Канария, Испания. Нов доклад разкрива рисковете и жестокостта от подобни ферми. Неправителствената организация за защита на животните Състрадание в световното фермерствоrdquo; и Еврогрупа за животнитеrdquo; (най-голямата коалиция от организации за защит...