7 китайски електробуса тръгнаха в Казанлък, в Стара Загора отварят ценовите оферти в сряда

7 китайски електробуса тръгнаха в Казанлък, в Стара Загора отварят ценовите оферти в сряда

ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ.com
*
Символично начало на движението на новите електробуси в Казанлък даде днес кметът на Общината Галина Стоянова. Тя и представители на нейния екип поздравиха шофьори, кондуктори и пътници в една от първите за деня редовни линии.

Седемте електробуса (5 броя 8-метрови и 2 броя 10,5-метрови) ще обслужват изцяло шестте градски линии при непроменени цени на билети и запазени отстъпки за ученици и пенсионери за абонаментни карти.

Проектът е по Оперативна програма „Региони в растеж 2014–2020“. Очакванията са емисиите на парникови газове да намалеят с близо 20 тона годишно.

За изправността на новата транспортна услуга е подсигурено двойно видеонаблюдение – от Общината и фирмата-производител.

Доставчик на автобусите е ДЗЗД "Екселор Алфа" между "Екселор Холдинг Груп" ЕООД и фирма "Jiangsu Alfa Bus Co." от едноименния китайски град Дзянсу.

Договор за доставката на 3 електробуса от същата марка на цена 600-700 хил. лв. за един, бе подписан преди време във Велико Търново, миналата година дори в старопрестолния град тръгна тестово возило, но досега не се е чуло за нещо повече. 

При нас, в Стара Загора, за доставката на електробуси се заговори преди няколко години. Проектът е в ход, техническите характеристики на наличните модели са оценени от експерти. Очаква се отварянето на постъпилите ценови оферти да стане от 11.00 часа в сряда, съобщи зам.-кметът Йордан Николов. Постъпили са предложения от 11 фирми за доставката на 33 електробуса на стойност до 42 млн. лв. Кой доставчик печели конкурса, ще стане ясно до месец след отварянето на офертите.

От миналата година електробуси на същия производител обслужват линии и във Велико Търново. На голям брой елекртобуси залага и Бургас. В София по последни данни се ориентират към бързозарядни кондензаторни елекробуси (без акумулаторни батерии).

Дзянсу е провинция в Източен Китай с административен център гр. Нанкин. Дзянсу е една от водещите провинции в сферата на финансите, образованието, технологиите и туризма. Макар че е третата най-малка по площ, тя е петата най-населена и най-гъсто населената провинция в страната. Дзянсу има най-висок БВП на глава от населението от всички китайски провинции и вторият най-висок БВП общо след Гуандун. Бреговата линия на провинция е над 1000 km. Бреговете й се мият от Жълто море, а в южната й част протича река Яндзъ.

Още от времената на династиите Суй и Тан Дзянсу е национален икономически и търговски център, отчасти поради построяването на Великия китайски канал. След въвеждането на икономически реформи през 1990 г., провинцията става фокусна точка за икономическо развитие. Обикновено се смята за китайската провинция с най-висок Индекс на човешкото развитие.

В Дзянсу се намират много от водещите световни износители на електронно оборудване, химически продукти и текстили. Провинцията приема най-много чужди инвестиции в страната от 2006 г. насам. (Източник на данните: Уикипедия)

Още по темата:

* Производствена база за китайски електрически автобуси обсъждаме с Пекин 
* Старейшините ще решават за доставката на електробуси за градския транспорт в Стара Загора 

#

Още от България

Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП
27/09/2023 България
Временно е спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*От следващия месец плащанията към приходната агенция ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ До началото на октомври ще бъде спряно плащането през Е-PAY в електронните услуги на НАП. Временното ограничение е свързано с реализацията на проекта за миграция на бюджетните плащания към стандартите на Единната зона за плащания в евро (SEPA). Това включва и плащанията на п...
НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
26/09/2023 България
НАП спря над 150 сайта за онлайн залагания без лиценз
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*От началото на септември изпълнителният директор на НАП спря над 150 сайта, чрез които се организират хазартни игри от дружества без действащ лиценз по Закона за хазарта. По-голямата част от тези хазартни оператори имат разрешение да развиват дейността си в държави, извън Европейския съюз, но не и в България. След публикуване на решението в страницата на НАП, сайтовете,...
Старозагорецът Димитър Никленов представя новата си книга в София на 27 септември Старозагорецът Димитър Никленов представя новата си книга в София на 27 септември
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Събитие от Издателство Ерове и Art TartArt Tart, СОФИЯ, ЗОНА Б5 БЛ.9, до ВХ.А27 септември, 18.00 ч. Убийство в пропастта е сложно изграден многопластов сборник от четири криминовели, издържан в духа на криминалния литературен жанр, съпътстващ 20. век. За пореден път писателят Димитър Никленов ни демонстрира своето майсторство към тънкия детайл, който дава достоверност ...
Над 1/4 от дърводобива у нас е незаконен, алармира нов доклад на WWF
25/09/2023 България
Над 1/4 от дърводобива у нас е незаконен, алармира нов доклад на WWF
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com* Природозащитната организация призовава за спешни и категорични меркиКоличеството на незаконно добитата дървесина у нас продължава да е притеснително високо, сочат данните от публикувания днес доклад на природозащитната организация WWF. Според анализа нерегламентираният дърводобив в България за периода 2018-2022 г. все още е между 1/4 и 1/3 от размера на официално добита...
Правителството ще подпише със синдикатите споразумение за справедлив преход на въглищните региони
19/09/2023 България
Правителството ще подпише със синдикатите споразумение за справедлив преход на въглищните региони
ПОРТАЛ СЗ - PortaLSZ. com*Споразумение за справедлив преход ще изготви и подпише правителството със синдикатите до края на месец септември. Документът ще отразява съгласието на кабинета и социалните партньори по отношение на перспективата за въглищните региони. Във фокуса на споразумението ще бъде искането на синдикатите за създаване на оператор за конверсия на въглищните региони, чиято цел е под...